Surprise - poppetje van klei

Knutseltypes

Het is weer de hoogste tijd om Sinterklaassurprises te maken voor het feest op school.

Voor het laatst, want de jongste bonusjongen zit al in groep acht. Na die jaren knutselervaring, zijn ook de verschillen in de aanpak heel duidelijk.

  • De een zucht al bij voorbaat en probeert er onderuit te komen.
  • De ander heeft een plaatje in het hoofd en begint zonder plan aan het precies namaken.
  • De derde gaat eerst knutselspullen kopen en bepaalt daarna welk bouwwerk hoe in elkaar gezet wordt.

In ik? Ik maak eerst een plan en kijk of iemand anders dat al eerder gemaakt heeft, kijk welke van de benodigdheden al in huis is of wat er heel erg op lijkt en ga dan boodschappen doen.

Eigenlijk doe ik hetzelfde als in de keuken. En het lijkt ook verdacht veel op op hoe ik een dag voor een projectteam voorbereid.

Doel bepalen

Wat we maken is herkenbaar voor degene die het ontvangt, maar wekt vooral de nieuwsgierigheid aan. Wat gaat er achter de eerste indruk schuil? Waar ga je uiteindelijk mee naar huis?

Plan opbouwen

We weten wat we nu hebben: een lijstje met wensen en een aantal aanwijzingen.

We weten ook waar we naar toe willen, want we hebben een inspirerend en verleidelijk doel bepaald.

Hoogste tijd om een plan te maken! Welke stappen hebben we nodig om van ‘nu’ naar de wens te komen? Hoe gaan we die stappen ondersteunen? De antwoorden op die vragen vormen samen het plan.

Boodschappen doen

Ik heb zo enorm veel spullen in huis! En hoewel ik veel daarvan gebruik, komt er ook elke keer meer bij. Sinds het knutselen aan van de surprise van dit jaar heb ik bijvoorbeeld alles in huis voor een visueel verslag op een grijze ondergrond of om een driedimensionaal verslag te maken voor je.

Vreemd genoeg, mis ik ook vaak nog wel iets om mijn plan doelgericht uit te voeren. Soms is dat de juiste kleur stift voor een verslag, maar vaker is het groot papier of zwarte inkt. 

Wat altijd nog geshopt moet worden is dat ene cadeau dat perfect past bij de wensen en het doel en degene die het ontvangt. Of is ervaren een betere omschrijving?

De uitvoering

Meestal laat ik alles nog heel even liggen.

Niet om tot het laatste moment uit te stellen, maar om aan te voelen of ik echt op de goede weg zit. Ik vraag mezelf af waar ik over twijfelde en of die twijfel terecht is. Dat zorgt soms voor een laatste aanpassing, maar vaker voor een puntje op de i.

Dan dan is het tijd om uit te voeren en te zien hoe de wensen in vervulling gaan!

Want er is toch niets mooier als die glimlach na het uitpakken van de surprise en alle boodschappen die je daarin stopte?

Uitpakken maar!

Ik vind het jammer dat we maar eens per jaar een heel persoonlijk knutselwerk voor elkaar maken, want ik heb heel veel plezier hierin. Nog jammerder is het dat het bij ons thuis nu voorbij is. Aan de andere kant… Nu heb ik alle aandacht, energie en creativiteit over om prachtige surprises te maken voor projectteams!

Vanaf 1 januari 2022 organiseer ik meerdaagse projectbijeenkomsten in Zeeland. Zoals het managementteam zo vaak op een hei-dag is, maar dan aan de kust, doelgericht en inspirerend. Dus als jij, met jouw projectteam, wel een op maat gemaakte, inspirerende verrassing kan gebruiken, dan gaan wij samen uitpakken!

Het is de hoogste tijd voor surprises!

Geef een reactie