Glorieus Falen Anne Eveline Podcast

Projectmanagement in een notendop: koffie drinken, te veel nadenken & falen

De columns van Stine Jensen lezen soms gewoon heerlijk weg. Alsof haar overdenkingen helemaal los staan van mijn leven, en dat kan natuurlijk heel goed zo zijn. Heerlijk! Wat heb ik toch een ongecompliceerd leven als ik daar niet over na hoef te denken.

Waarom dan toch een BoekenBlog? Omdat een groot deel van de columns in dit boek wel een snaar raakt. Niet allemaal even heftig, het boek leest echt heerlijk weg, maar de titel is niet voor niks gekozen. Actuele thema’s worden aangeraakt, net anders bekeken dan ik ze tot nu toe zag en met een aantal rake zinnen zet de schrijfster me aan het denken.

In “Een Job Cohennetje doen” wordt het theedrinken met degene waar je het niet mee eens bent, zoals de heer Cohen als burgemeester vaak deed, beschouwd. Helpt thee, of koffie, drinken tegen onenigheid? Is het altijd een manier om met meer respect naar de medemens te kijken?

Uit Twijfelkont (1)

Was je er net van overtuigd dat we meer empathie nodig hebben in deze harteloze wereld (Roman Krznaric), verschijnt er een kloek Duits werk dat ons wil waarschuwen voor empathie (Fritz Beihaupt, Die Dunklen Seiten der Empathie). Met gaat er te gemakkelijk van uit dat empathie leidt tot het juiste gedrag, terwijl dat nog maar de vraag is.

Het is ‘maar’ een column, maar met woorden als ‘empathiesadisme’ en ‘empathievampirisme’ bracht Stine Jensen een nuance in mijn kruistocht voor meer empathie naar jezelf en naar de leden van je projectteam.

Ze heeft gelijk: ook voor empathie geldt ‘Geniet, maar met mate’.

Tussen Faalmoed en Glorieus Falen

Met een podcast en workshops met de titel Glorieus Falen op mijn cv, kon ik dit boek niet laten liggen. Al in de inleiding schrijft Stine Jensen over de CV der mislukkingen die de Amerikaanse psycholoog Johannes Haushofer in 2016 aan het grote publiek introduceerde.

In onze podcast en tijdens het evenement vertelden projectmanagers over hun faalmomenten. De schrijfster ligt de vinger op de juiste plek: als mensen, ook als projectmanagers, smullen we van falende medemensen. Het is genuanceerder dan ramptoerisme, maar mogen we vanaf nu zeker faaltoerisme noemen.

Nog zo’n vinger op de juiste plek:

In seculiere westerse samenlevingen zullen mensen vaker het idee hebben dat zij falen. Immers, in een maakbare samenleving word je geacht controle te hebben over je handelen en over de uitkomst – daar ben je zelf verantwoordelijk voor.

En toch vind ik het belangrijk om naast het stuntelen, showfalen en permanente falen een zachte blik te houden over het falen waar we allen aan lijden: leven. Omarm de onzekerheid, durf faalmoedig te zijn! Bij het leven hoort kwetsbaarheid.

Daarom, beste projectmanager, blijft mijn vraag aan jou om te erkennen dat we een ingewikkeld vakgebied hebben gekozen en met vallen en opstaan onze projecten managen en projectteams begeleiden. Daar is faalmoed voor nodig. En jij hebt dat!

Stine Jensen

Dat deze verzameling van columns me aan het denken zet is niet zo gek. Ik las al eerder werk van Stine Jensen en word wakker van haar manier van vertellen.

Als schrijver en filosoof, of filosofisch schrijver, schreef zijn meerdere boeken voor volwassenen en kinderen en maakte zij programma’s voor omroep HUMAN. Faalmoed is een uitgave van Pepperbooks.

Je kunt het boek bestellen via deze affiliate link. Het kan zijn dat ik daardoor een klein percentage van de verkoopprijs ontvang, maar dat heeft geen effect op de prijs die jij betaalt.

Alle afleveringen van de podcast Glorieus Falen zijn terug te luisteren via jouw favoriete podcastspeler en via de website van Glorieus Falen.

Glorieus Falen Anne Eveline Podcast
BoekenBlog: Faalmoed en andere filosofische overdenkingen

Eveline

Eveline Mos is een gepassioneerde professional op het gebied van projectmanagement, visueel faciliteren, NLP en Deep Democracy. Met haar bedrijf, MOS Projectfacilitator, is ze een autoriteit geworden op het gebied van effectief projectmanagement en het creëren van betrokken en inclusieve samenwerkingen. Met haar ruime ervaring in projectmanagement en haar artistieke talent als visueel facilitator, helpt Eveline organisaties om de samenwerking binnen teams te verbeteren en het verhaal van het project effectief over te brengen aan bewoners, samenwerkingspartners en andere betrokkenen. Ze maakt gebruik van NLP en Deep Democracy om communicatie en besluitvorming op een krachtige manier te bevorderen.

Geef een reactie