BoekenBlog

Strategisch denken voor de projectmanager

Rick Pastoor geeft mijn zijn boek Grip een praktische samenvatting van alle wijze lessen om efficiënter te werken uit de belangrijkste boeken tot nu toe. Met het belangrijke voordeel dat het toegankelijk geschreven is. Dat maakt Grip een fijn naslagwerk als je vast zit of je werkwijze weer eens op wilt schonen.

Hoofdstuk 10 trekt mijn speciale aandacht. In dit hoofdstuk geeft de auteur een handleiding voor strategisch denken.

Wij, de projectmanagers, nemen te weinig tijd om strategisch te denken. Dat weten we ook, want als je een aantal projectmanagers vraagt naar hun meest waardevolle moment in de week is het antwoord 9 van de 10 keer: “Dat uur op vrijdag, of tussen afspraken door, waarin ik kan nadenken over de doelen en de strategie.”

Daar komt nog eens bij dat we de projectstrategie vaak bepalen samen met de opdrachtgever of het projectteam. In een vergaderuimte of op een Miro board plakken we samen post-is en als we geluk hebben werken we dit uit naar een plan. Je leest mijn sarcasme tussen de regels door hè? Wat natuurlijk organiseren jij en ik sessies die nuttig zijn en werken we alle sessie ook nog eens netjes uit. Maar je snapt wat ik bedoel: we kunnen nog een stapje verder.

Met wat ‘stapje verder’ helpt hoofdstuk 10 ons.

Ik werkte dat hoofdstuk uit in een visueel verslag:

Visueel verslag van Hoofdstuk 10: Strategisch Denken. Uit het boek Grip van Rick Pastoor.

Mijn volgende stap wordt om dit fijn te slijpen voor projectmanagers. Compleet met een handleiding en templates voor vergaderingen. Heb je zin om met me mee te denken hierover? Laat dan wat van je horen!

Hipperdepip, maar o zo slim

Ik las ooit de wijsheid dat we allemaal 2 coaches nodig hebben: de eerste is twintig jaar ouder dan jezelf, de tweede is twintig jaar jonger dan jezelf. Ik schrok er van, want er bestaan werkelijk al coaches die zoveel jonger zijn dan ik! Potjandorie. Ik moest er aan denken toen ik de bio van Rick Pastoor las. Hoewel hij slechts 7 jaar jonger is dan ik, werkte hij als ‘hoofd product’ (wat dat ook betekent) bij Blendle en legt hij zijn slimme werkwijze uit. Ik was onder de indruk.

Die indruk werd wat kleiner tijdens het lezen, maar Rick Pastoor heeft iets heel slims gedaan. Hij las heel veel boeken over efficiënt werken, probeerde alles uit en verzamelde die wijze leggen tot een werkbare methode met het beste van alles en afgestemd op de actualiteit.

Natuurlijk goot hij dit ook in een hippe online leeromgeving zodat het niet ophoudt na het boek. Ook al zo slim.

“Hoe simpeler je systeem is, hoe prettiger in gebruikt” vertelt Rick Pastoor in een uitleg over de Law of Diminishing Returns

BoekenBlog: Grip

Eveline

Eveline Mos is een gepassioneerde professional op het gebied van projectmanagement, visueel faciliteren, NLP en Deep Democracy. Met haar bedrijf, MOS Projectfacilitator, is ze een autoriteit geworden op het gebied van effectief projectmanagement en het creëren van betrokken en inclusieve samenwerkingen. Met haar ruime ervaring in projectmanagement en haar artistieke talent als visueel facilitator, helpt Eveline organisaties om de samenwerking binnen teams te verbeteren en het verhaal van het project effectief over te brengen aan bewoners, samenwerkingspartners en andere betrokkenen. Ze maakt gebruik van NLP en Deep Democracy om communicatie en besluitvorming op een krachtige manier te bevorderen.

Geef een reactie