Round Robin SketchNotes

Mijn missie: visueel verbinden

Hoe kan je mensen met elkaar kennis laten maken door tekeningen te maken? Dat is een vraag die ik mezelf regelmatig stel. Dat leidt tot mooie bijeenkomsten waarin verhalen boven komen, maar ook tot initiatieven zoals deze speciale Round Robin.

De afgelopen jaren deed ik mee aan een aantal Round Robin-rondes. In de rondreizende boekjes vulden we de pagina’s creatief in met verf, collage’s, borduurwerk en tekeningen. Ik merkte dat ik het maken van deze pagina’s heel leuk vond, maar de boekjes die ik terugkreeg eenmaal doorkijken en dan… laat liggen!

Dat kan beter! Als we vooraf meer van elkaar weten, kunnen we de boekjes invullen met werk voor de eigenaar van het boekje. En als we een specifieke vorm kiezen, maken we een prachtige verzameling van kunst en kennis. Iets met werkelijke meerwaarde.

Rondreizende verhalen

Even terug: wat is een Round Robin eigenlijk?

Simpel gezegd is het een postcirkel creatieve boekjes die langzaam gevuld worden. Je start met een leeg boekje waarin jij jezelf voorstelt, op een creatieve manier natuurlijk. Daarna stuur je jouw boekje door naar de volgende op de lijst. Diegene vult ook een aantal pagina’s en zo reist je boekje door… aan het einde van de cirkel heb jij jouw boekje weer terug, gevuld met de creativiteit van de anderen in de groep.

Zoals ik zei wordt de ronde beter als we meer van elkaar weten en als we elkaars manier van verhalen vertellen begrijpen.

De round robin die ik in 2021 opzette richtte zich daarom volledig op ‘sketch notes’. In de groep van professionele zakelijk tekenaars vullen de boekjes zich op visuele verslagen en creatieve combinaties daarmee. Voor het laatste doorgeefmoment komen we fysiek bij elkaar zodat we allemaal kunnen bladeren door de gevulde boekjes.

Het resultaat is dat:

  1. we allemaal een boekje hebben vol persoonlijke verhalen, tips en ideeën die we kunnen toepassen op onszelf of ons werk,
  2. we de grenzen van onze creativiteit opzochten want aan collega’s laat je het allerbeste van jezelf zien én heb je de kans te experimenteren,
  3. we elkaar beter leerden kennen en een krachtig netwerk opbouwen dat al leidde tot nieuwe samenwerkingen en mooie kansen voor opdrachtgevers.
Round Robin - Sketch Notes

De Sketchnotes Round Robin groeit!

Na de eerste editie bleek het enthousiasme voor nog een ronde enorm groot. Ik startte daarom in 2022 een ronde met 22 deelnemers. Een verdubbeling. In 2023 deden 30 zakelijk tekenaars en grafisch vormgevers mee, verdeelde ik de deelnemers in drie groepen en zagen alle deelnemers elkaar tijdens het afsluitende evenement.

In oktober 2023 startte bovendien de eerste Europese ronde. Tijdens het International Sketch Note Camp 2023 in Leiden, verzamelden Debbie van Steenpaal en ik acht enthousiaste zakelijk tekenaars uit Europa en zijn we live gestart met de ronde.

In 2024 start ik een nieuwe Nederlandse ronde. Iedereen die op de verzendlijst staat, krijgt vanzelf een e-mail daarover.

De Sketchnotes Round Robin

Eveline

Eveline Mos is een gepassioneerde professional op het gebied van projectmanagement, visueel faciliteren, NLP en Deep Democracy. Met haar bedrijf, MOS Projectfacilitator, is ze een autoriteit geworden op het gebied van effectief projectmanagement en het creëren van betrokken en inclusieve samenwerkingen. Met haar ruime ervaring in projectmanagement en haar artistieke talent als visueel facilitator, helpt Eveline organisaties om de samenwerking binnen teams te verbeteren en het verhaal van het project effectief over te brengen aan bewoners, samenwerkingspartners en andere betrokkenen. Ze maakt gebruik van NLP en Deep Democracy om communicatie en besluitvorming op een krachtige manier te bevorderen.

Geef een reactie