Eveline Mos, banner luxe

De ‘free upgrade’ die niet luxe voelde

Na een toch al lastig gesprek pak ik de sleutel aan en kijk op het label: een Kia Sportage, automaat. Mijn nadenk-rimpel verschijnt tussen mijn wenkbrauwen.

“I made a reservation for a Dacia Duster with a stick. Is this the right key?”

“Yes, you’ve got a free upgrade to an automatic and it’s a brand new car, it’s never been driven.”

“Sorry, that doesn’t feel like an upgrade to me.”

“Well it’s the only car we have, so I can’t do anything for you.”

Natuurlijk nam ik de auto mee, want ik had een avontuur te beleven. Dit gesprek was de start van een week door IJsland trekken in mijn eentje. Deze auto was geregeld, verder niks. Zo kon ik me laten leiden door mijn reisgids en het weer.

Maar dat nam niet weg dat deze ‘upgrade’ niet voelde als een stap vooruit. Op de teller stond inderdaad een indrukwekkende serie nullen, maar in IJsland is de hoeveelheid asfalt erg beperkt en ik wilde mezelf niet tegenhouden door grindwegen. En een automaat? Ik vind schakelen zo leuk!

IJsland: de ontdekking van de lava-velden.

De luxe van krijgen wat je vraagt

Dit is slechts één voorbeeld. Het gebeurt natuurlijk vaker dat een ander, vanuit een positieve intentie, een cadeautje geeft dat niet voelt als een cadeautje.

“Ik kom wel naar jou” terwijl je je had verheugd op een dag niet in jouw vertrouwde omgeving werken.

“Ik deed alvast boodschappen” terwijl je iets nieuws wilde uitproberen of de airco van de supermarkt juist graag wilde voelen.

“Ik heb de mail alvast verstuurd, dan hoef jij dat niet meer te doen” terwijl je net die ene geweldige zin typt (en je eigen mail echt beter geschreven vind).

Het zijn voorbeelden van situaties waarin je hebt nagedacht over wat voor jou de ideale situatie zou zijn. De gevolgen van de ‘upgrade’ zijn niet erg, maar je blijft wel zitten met een gevoel van teleurstelling. Het voelt heel veel fijner wanneer je gewoon precies krijgt wat je vroeg!

De voorspelbaarheid is een luxe

Krijgen wat je vroeg gaat over de voorspelbaarheid van de situatie. Als projectmanager zijn we er aan gewend dat alles altijd anders gaat dan je plant of hoopt. We kunnen reageren op onverwachte situaties en zijn getraind om op dit momenten de oplossingen te zien.

Misschien is juist die flexibiliteit wel, waarom een situatie die gewoon loopt zoals je afsprak heel zorgeloos voelt. De voorspelbaarheid en het even niet alert hoeven zijn op kansen en risico’s, voelt als een cadeautje.

Nogmaals, het is echt niet erg. De positieve intentie weegt veel zwaarder, maar heel even is daar een “o, jammer” in je hoofd.

Ik reed weg en… genoot van IJsland

Die eerste verwarring maakte snel plaats voor een waanzinnige ontdekkingstocht, met de vrijheid die ik wilde toen ik de auto boekte.

Ik stapte in de auto en haalde adem. De geur van een gloednieuwe auto en hele reis voor me. Ik reed het bedrijventerrein af en voor ik in de stad was, had ik deze auto helemaal in de smiezen. Mijn terughoudendheid om grindkrassen te maken op de gloednieuwe auto was iets later ook verdwenen en ik koos de grindpaden die me op de mooiste bestemmingen brachten.

De luxe van krijgen wat je vraagt

Eveline

Eveline Mos is een gepassioneerde professional op het gebied van projectmanagement, visueel faciliteren, NLP en Deep Democracy. Met haar bedrijf, MOS Projectfacilitator, is ze een autoriteit geworden op het gebied van effectief projectmanagement en het creëren van betrokken en inclusieve samenwerkingen. Met haar ruime ervaring in projectmanagement en haar artistieke talent als visueel facilitator, helpt Eveline organisaties om de samenwerking binnen teams te verbeteren en het verhaal van het project effectief over te brengen aan bewoners, samenwerkingspartners en andere betrokkenen. Ze maakt gebruik van NLP en Deep Democracy om communicatie en besluitvorming op een krachtige manier te bevorderen.

Geef een reactie