Eveline Mos, banner luxe

Afgelopen zondag ontmoette ik Fabienne voor het eerst: wij gingen samen op workation. Een beetje spannend en toch heel erg vertrouwd. We ontmoetten elkaar elke maand in haar online boekenclub over persoonlijke ontwikkeling en elke maandagochtend telefonisch als elkaars accountability partners. Wat het ontmoeten nu spannend maakte is dat wij die zondag startten aan een workation van drie dagen.

De meest gestelde vraag

In mijn stories op instagram liet ik zien waar we waren: met een glas rode wijn genoten we van een zonsondergang boven een weiland.

De meest gestelde vraag in de uren daarna was: “waar ben je?”

Met wie ik was of wat ik deze dagen ging doen, kwam niet voorbij. Wat me ook opviel is dat het ondernemers zijn die de vragen stellen, meestal vrouwelijke ondernemers die ook weleens op workation gaan.

Wij waren in een verbouwde stal vlakbij Apeldoorn. Met een hond, twee katten, twee ezels en drie schapen. Met heel veel bomen en een aansluiting op een klompenpad door het prachtige coulissenlandschap.

Mijn ervaring met een workation

In de afgelopen jaren boekte ik vaker een slaapplaats in een omgeving waar ik meer wilde zien. Zo was ik al eens in Drenthe en in Friesland, in de bossen en op de Romeinse Liemesroute. Ik ging vergezeld door mijn takenlijst en voornemens op pad.

Die dagen geven voor mij vooral meer rust. Ze doen hetzelfde als een lange wandelen voor me doet: ik heb de ruimte om mijn eigen hoofd te horen.

Beïnvloed door anderen nam ik mezelf al eens voor om in zo’n workation die investering terug te verdienen door een nieuw product te lanceren. Mislukt! Op de filmpjes voor die online training zie je de spanning van die opdracht terug.

Een andere keer ging ik op pad om alle online cursussen die ik nog had te bekijken. Ik rekende uit hoeveel tijd ik nodig had, maar vergat dat ik ook tijd nodig had om in praktijk te brengen wat ik leerde. Dat weekend sliep ik heel weinig.

Mijn mooiste ervaring (tot nu toe) was een stilteweekend waarin ik letterlijk stil gezet werd. Alles wat ik wilde doen moest met pen en papier. Dat geeft een hele andere dynamiek en laat zien hoe snel ik naar mijn laptop, telefoon en iPad grijp.

Dit soort ervaringen maken dat ik steeds dichterbij mijn ideale workation kom en mijn eigen maatwerk kan leveren. Dit keer dus samen met Fabienne.

Dit is de waarde van een workation

Op basis van die ervaringen zorg ik dat een workation waardevol is voor mij en mijn bedrijf. Dit keer was dat voor mij:

  • • de laatste loodjes van een aantal opdrachten netjes afronden.
  • • echt nadenken over een grote beslissing die de koers op MOS Projectfacilitator bepaalt.
  • • de “ja, en…” opzoeken en vanuit die mindset elkaars koers, eerstvolgende stap en randvoorwaarden verdiepen.

Stilstaan en de tijd nemen om echt te kijken is essentieel als je aan het ondernemen bent, maar ook als jij als werknemer je persoonlijke koers bepaalt en zelfs… als jij als projectmanager goed in je rol wilt zitten. Waar ligt je focus de komende tijd? Wat gaat goed en over welke successen kan jij vertellen? Waar kan je verbeteren en wat heb je daarvoor nodig?

Het samenzijn is me heel goed bevallen door het vertrouwen dat we in elkaar hebben en de gesprekken waardoor mijn zelfvertrouwen groeit. Dat we allebei iets heel anders doen en super nieuwsgierig zijn, maakt dat er de zin “oh, wat interessant, vertel eens” meermaals uitgesproken is. Het zorgt voor constructieve verdieping en is de basis voor het voornemen om elk half jaar samen hier terug te komen.

De luxe van luisteren naar mijn eigen hoofd tijdens een workation

Eveline

Eveline Mos is een gepassioneerde professional op het gebied van projectmanagement, visueel faciliteren, NLP en Deep Democracy. Met haar bedrijf, MOS Projectfacilitator, is ze een autoriteit geworden op het gebied van effectief projectmanagement en het creëren van betrokken en inclusieve samenwerkingen. Met haar ruime ervaring in projectmanagement en haar artistieke talent als visueel facilitator, helpt Eveline organisaties om de samenwerking binnen teams te verbeteren en het verhaal van het project effectief over te brengen aan bewoners, samenwerkingspartners en andere betrokkenen. Ze maakt gebruik van NLP en Deep Democracy om communicatie en besluitvorming op een krachtige manier te bevorderen.

Geef een reactie