BoekenBlog - Eveline Boeken

De afgelopen maand las ik met de boekenclub het boek Systemisch Wijzer van Siets Bakker en Leanne Steeghs. Ik koos voor het luisterboek via Storytel en luisterde het boek twee keer. De eerste keer om alles te horen, de tweede keer om het beter te begrijpen. Niet omdat het zo ingewikkeld is, het boek is juist enorm praktisch geschreven en vraagt om aandacht. Dan is een keer luisteren soms net te vluchtig – en een papieren boek zo gek nog niet. Daarom kocht ik het alsnog.

Systemisch Wijzer, over systemisch werken in de zakelijke omgeving

Ik las eerder het boek De Fontein van Els van Steijn over familiesystemen. De ondertitel van dat boek is “grip op je leven door inzicht in je familiesysteem”. Dat boek gaf niet alleen inzicht in mijn eigen familiesysteem en dan van de mensen dicht om te mee, maar wekte ook nieuwsgierigheid op.

“Want als alles invloed heeft op elkaar, door de tijd heen, wat gebeurt er dan als meerdere systemen elkaar raken?”

Het boek Systemisch Wijzer heeft als ondertitel “kennis uit opstellingen die je iedere dag kunt gebruiken”. Het boek werpt licht op verschillende zakelijke situaties waarin we ons (mogelijk) bevinden. Natuurlijk nadat er is toegelicht hoe het samenkomen en samenwerken van systemen in de basis werkt. Dit maakt het een heel praktisch boek! De zweverigheid die systemisch werken kan hebben, is er uit en vervangen door de nuchtere kijk op situaties, duidelijke voorbeelden en tips voor verschillende posities.

Ik maakte een visueel verslag van het boek in mijn boekenjournal. Op de eerste foto die je dat ik een envelop daarin plakte, daarin zitten drie printjes met praktische oefeningen die ik zeker nog vaak zal gebruiken.

Systemisch werken als projectmanager

Voor ons is er een klein minpuntje aan dit boek. Van alle werkrelaties die geschetst worden, gaat er geen over de rol van de projectmanager. Dat is natuurlijk heel jammer, maar betekent niet dat we niks te leren hebben uit dit boek.

Mijn drie mooiste leerpunten zijn:

  1. Als projectmanager ben ik onderdeel van een groot systeem (de hele organisatie) en meerdere subsystemen zoals de lijnafdeling, het programmateam en het projectteam. Het is aan mij om te observeren hoe deze samenwerken.
  2. Het symptoom dat ik ervaar is de best mogelijke oplossing voor een probleem in dit systeem. Deze zin neem ik ik mee als gedetacheerd projectleider in een nieuwe organisatie en naar een nieuw projectteam naar ik mee mag werken.
  3. Alle posities in een zakelijk systeem kunnen wijzigen, behalve die van oprichter. Ik vraag me nog af welke equivalent hiervan in overheidsorganisaties geldt en hoe de democratie in dit systeem past.

Systemisch werken start met nieuwsgierigheid en observeren. Dat geldt voor families, vriendengroepen en zakelijke situaties. De eerste stap is dus altijd om met een open blik te kijken naar jouw situatie en jouw rol daarin, ook als je al een poos in het systeem beweegt. Siets Bakker en Leanne Steeghs geven ook mooie tips om hiermee te beginnen of dit vol te houden.

Boekenclub Connect In

Elke maand komt de boekenclub van Connect In bij elkaar. Wij lezen boeken over persoonlijke ontwikkeling en kiezen samen voor boeken die ons in ons privé leven of op de werkvloer laten groeien. Door elke maand bij elkaar te komen hebben we allemaal een stok achter de deur om werkelijk te lezen (al heb ik die niet echt nodig) en bespreken we de wijze lessen met elkaar. Door de verschillende achtergronden en werksituaties zijn dat hele verrassende gesprekken.

Deze boekenclub is heel waardevol voor me en heeft een vaste plek in mijn agenda en in mijn hart. Nu ik een jaar deel uitmaak van de harde kern, kijk ik terug en zie ik hoe een boek meer waard wordt door het te bespreken en hoe een boek voor verschillende mensen verschillende reacties op kan roepen.

BoekenBlog: Systemisch Wijzer & de boekenclub

Eveline

Eveline Mos is een gepassioneerde professional op het gebied van projectmanagement, visueel faciliteren, NLP en Deep Democracy. Met haar bedrijf, MOS Projectfacilitator, is ze een autoriteit geworden op het gebied van effectief projectmanagement en het creëren van betrokken en inclusieve samenwerkingen. Met haar ruime ervaring in projectmanagement en haar artistieke talent als visueel facilitator, helpt Eveline organisaties om de samenwerking binnen teams te verbeteren en het verhaal van het project effectief over te brengen aan bewoners, samenwerkingspartners en andere betrokkenen. Ze maakt gebruik van NLP en Deep Democracy om communicatie en besluitvorming op een krachtige manier te bevorderen.

Geef een reactie