Round Robin – De afsluitende bijeenkomst

In december 2021 pakten 22 mensen een schetsboek en maakten een eerste spread in het boekje dat 13 maanden door Nederland zou reizen. Die 22 mensen deden mee aan de Round Robin over sketchnotes. Elke twee weken ging het boekje, gevuld met een nieuwe sketchnote door naar de volgende op de lijst. Op zaterdag 14 januari kregen we eindelijk ons eigen boekje weer terug.

Round Robin, wat is dat?

Misschien ken je Round Robin al als creatief project waarin je werkt in elkaars boekjes. Ik organiseer een soortgelijke ronde, maar met een duidelijk thema: we maken SketchNotes / Visuele verslagen in elkaars boekjes.

De basis is simpel:

  • De groep bestaat uit minimaal 10 mensen.
  • Je start in je eigen boekje en stuurt die door naar de volgende persoon op de lijst.
  • In de twee weken daarna werk je in het volgende boekje.
  • Als we allemaal blijven tekenen en doorsturen, komt ons eigen boekje vanzelf bij ons terug.

Tijdens de ronde houdt de groep contact met elkaar via whats app. Daar delen we natuurlijk niet de hele tekening, maar maken we elkaar wel heel nieuwsgierig door stukjes te delen. Voor de laatste uitwisseling van de boekjes komen we bij elkaar. Door het tekenen, en het beantwoorden van elkaar vragen, hebben we elkaar leren kennen. Deze laatste uitwisseling is het moment waarop we elkaar – soms voor het eerst – zien en alle boekjes doorbladeren.

Elk jaar organiseer ik een nieuwe ronde. Als je meer wilt lezen of je in wilt schrijven, lees hier dan verder.

Mijn Round Robin-boekje is prachtig!

Ook als organisator krijg ik mijn boekje natuurlijk pas terug tijdens de afsluitende bijeenkomst. Deze ronde stelde ik bij de start een paar vragen en vertelde ik wat mijn focus zou zijn in het jaar dat mijn boekje door Nederland reisde. Alle bijdragen die door de andere deelnemers zijn gemaakt, haken in op de pagina die ik maakte als start. Die analyse geldt voor alle boekjes: de eerste pagina die de eigenaar maakte heeft de inhoud en sfeer in het boekje bepaald.

Zoals je ziet vroeg ik om concrete werkvormen voor evaluaties met teams, maar ook om meer filosofische gedachten over het woord ‘luxe’ (mijn woord van 2022). Mijn plan is om deze bijdrages stuk voor stuk door te nemen. Te bestuderen. Te analyseren. En te leren. Want deze aandacht kreeg ik niet van willekeurige mensen, maar van collega-visualizers die weten wat ze doen en mij cadeau’s gaven.

Overigens: dit zijn slechts 5 willekeurig gekozen pagina’s uit mijn boekje. Het is natuurlijk heel veel gevulder, diverser en waardevoller.

Samenkomen en delen

Als je boekjes per post doorstuurt, maakt het natuurlijk niet zoveel uit waar je in Nederland woont. Bij het inplannen keek ik wel naar een logische volgorde zodat mensen ook naar elkaar konden fietsen of elkaar konden ontmoeten om de boekjes door te geven. Voor het samenkomen moest ik echter zoeken naar een leuke locatie, centraal in Nederland. Het werd het Centraal Ketelhuis in Amersfoort.

De eerste stap was het aankomen, elkaar herkennen, ontmoeten en knuffelen. Na een jaar tekenen voor elkaar leer je elkaar kennen, maar dat wil niet zeggen dat je elkaar al eens eerder in levende lijven zag. Het is prachtig om te zien hoe die ontmoetingen gaan en hoe makkelijk de verbinding ontstaat op zo’n manier.

Direct daarna werden de boekjes natuurlijk teruggegeven aan de eigenaar. Onder het genot van een lunch wierpen we een eerste blik, bedankten elkaar en bespraken de inhoud. Ik werd door de groep in het zonnetje gezet en we tekenden allemaal een ansichtkaart voor degene die er door moeilijke omstandigheden niet bij kon zijn. Dan gaat zo’n middag snel voorbij!

Ik ging weg met een heel fijn gevoel van ‘samen sterk’. Door het samenwerken en voor elkaar werken, hebben we elkaar beter leren kennen en het netwerk van visualizers in Nederland weer sterker gemaakt. Ik weet wat de andere 21 deelnemers van deze ronde kunnen, waar hun passies liggen en wat ik hen kan vragen. Dat maakt dat zij voor mij waardevolle collega’s zijn geworden, maar ook dat wij elkaar weten te vinden voor grote opdrachten, technische vragen of het ondernemerschap in de wereld van zakelijk tekenen en faciliteren.

Er komt nog een Round Robin – ronde!

Terwijl deze ronde in volle gang was, schreven al heel veel andere collega’s zich in voor de volgende ronde. Met alle verbetervoorstellen van de deelnemers van dit jaar, wordt de opzet weer verbeterd en kunnen we binnenkort starten.

Tegelijk onderzoek in samen met Debbie van Steenpaal hoe we deze opzet kunnen vergroten tot een internationale round robin met sketch notes. Ook dat krijgt een vervolg…

Round Robin – De afsluitende bijeenkomst

Eveline

Eveline Mos is een gepassioneerde professional op het gebied van projectmanagement, visueel faciliteren, NLP en Deep Democracy. Met haar bedrijf, MOS Projectfacilitator, is ze een autoriteit geworden op het gebied van effectief projectmanagement en het creëren van betrokken en inclusieve samenwerkingen. Met haar ruime ervaring in projectmanagement en haar artistieke talent als visueel facilitator, helpt Eveline organisaties om de samenwerking binnen teams te verbeteren en het verhaal van het project effectief over te brengen aan bewoners, samenwerkingspartners en andere betrokkenen. Ze maakt gebruik van NLP en Deep Democracy om communicatie en besluitvorming op een krachtige manier te bevorderen.

Geef een reactie