BoekenBlog - Eveline Boeken

Het boek “Drive” is geschreven door Mark Tuitert, een voormalig Olympisch schaatskampioen uit Nederland. Het boek richt zich op het idee van menselijke motivatie en hoe we onszelf kunnen aandrijven om onze doelen te bereiken.

Je leest over het boek, bekijkt mijn visuele verlag, je leest waarom Mark Tuitert volgens mij de juiste persoon is om jou te motiveren, wat een stoïcijnse mindset is en waarom jij die wilt hebben en welke 5 belangrijke tips voor projectmanagers in het boek staan.

Jouw ‘drive’ vinden en gemotiveerd blijven

Mark Tuitert beschrijft hoe hij zelf in zijn carrière als schaatser op zoek was naar manieren om zijn motivatie en focus te behouden, zelfs in moeilijke tijden. Door zijn eigen ervaringen te delen en te putten uit wetenschappelijke studies, geeft Tuitert de lezer inzicht in wat ons als mensen motiveert en hoe we deze kennis kunnen gebruiken om ons eigen succes te behalen.

Het boek biedt praktische tips en strategieën voor het opzetten van doelen, het omgaan met tegenslagen en het creëren van een positieve mindset. Tuitert legt uit hoe onze hersenen werken en geeft inspiratie om jouw omgeving zo gunstig mogelijk in te richten. Hij moedigt je aan om jouw eigen passies en waarden te kennen en te gebruiken als drijfveren.

Een belangrijk thema in “Drive” is dat motivatie niet iets is wat van buitenaf komt, maar iets wat van binnenuit komt.

Visueel verslag van het boek

Ik las het boek al twee keer en die tweede keer maakte het meeste indruk. Dat was niet omdat ik de eerste keer niet goed las, maar omdat ik de tweede keer aantekeningen maakt in mijn boekenjournal. Die aantekeningen maakte ik in de vorm van een visueel verslag.

Visueel verslag van het boek Drive, geschreven door Mark Tuitert
Visueel verslag van het boek Drive, geschreven door Mark Tuitert

Een visueel verslag in een boekenjournal?

Een boekenjournal is een persoonlijk dagboek waarin iemand zijn of haar ervaringen en gedachten over gelezen boeken opschrijft.

Een visueel verslag is een manier om informatie en ideeën te communiceren door middel van afbeeldingen en andere visuele elementen, zoals grafieken, symbolen en diagrammen. Het doel is om complexe informatie op een duidelijke en beknopte manier weer te geven, waardoor het gemakkelijker wordt om te begrijpen en te onthouden. Visuele verslagen worden vaak gebruikt tijdens vergaderingen, presentaties en workshops om de belangrijkste inzichten en conclusies te delen en te visualiseren.

Mark Tuitert, dat is toch die schaatsers die nu commentator is bij NOS Studio Sport?

Vraag jij je ook af waarom een ex-topsporter, nu commentator, je juiste persoon is om jouw dit soort adviezen te geven? Terecht! We ontvangen adviezen makkelijker van mensen die wij bewonderen en in hun kernwaarden aansluiten op ons. Als geld een belangrijk thema voor je is, zul je dit boek zeer waarschijnlijk minder interessant vinden dan Think and Grow Rich of Rich dad, Poor dad. Als je echter, net als ik, graag het beste uit jezelf haalt is de topsportmentaliteit wel iets om over te willen leren. Ik zei ooit: “als projectmanagement Olympisch wordt, wil ik klaar zijn om de gouden medaille op te halen.” Die Olympische gouden medaille heeft Mark Tuitert gehaald en dus is hij voor mij een inspiratiebron.

Denk jij er net zo over? Op dag 5 van de gratis challenge PUNT & weer vooruit (2021) ontvingen alle deelnemers een oefening om een topsportkwaliteit te ontdekken. Nieuwsgierig? De oefening is ook voor jou beschikbaar, klik door (en keer terug om verder te lezen).

De weg naar die Olympische medaille

Een van de grootste tegenslagen in de carrière van Mark Tuitert vond plaats in het seizoen van 2004-2005, toen hij kampte met een hardnekkige rug blessure aan zijn rug. Tuitert had tijdens de Olympische Winterspelen van 2002 in Salt Lake City al laten zien wat hij in zijn mars had door een bronzen medaille te winnen op de 1500 meter, en hij was vastberaden om nog meer succes te behalen.

Deze blessureperiode had niet alleen fysieke gevolgen, maar ook mentaal was het een zware periode voor Tuitert. Hij begon te twijfelen aan zichzelf en zijn capaciteiten als schaatser. Uiteindelijk slaagde Tuitert erin om zijn blessure te overwinnen en terug te keren op het ijs. Hij behaalde onder andere zijn gouden medaille op de Olympische Winterspelen van 2010 in Vancouver.

Na zijn actieve carrière als topsporter heeft Tuitert zich gericht op het delen van zijn kennis en ervaringen met anderen. Als auteur, spreker en ondernemer (First Energy Gum) en ambassadeur voor de Mentelity Foundation.

De stoïcijnse mindset

In die blessureperiode verdiepte Mark Tuitert zich in de stoïcijnse mindset. De kennis die hij opdeed verwerkte hij in het boek Drive.

Wat een die stoïcijnse mindset en waarom wil ik stoïcijns zijn? Dat is tenslotte niet iets waar we positieve assosiaties bij hebben.

Een stoïcijnse mindset, ofwel stoïcisme, is een filosofische stroming die haar oorsprong vindt in het oude Griekenland. Het stoïcisme is gebaseerd op de overtuiging dat een mens zijn eigen lot kan bepalen door zijn eigen gedachten en emoties te beheersen. Centraal staat de gedachte dat iemand zelf verantwoordelijk is voor zijn eigen geluk en dat dit geluk niet afhankelijk mag zijn van externe omstandigheden.

5 redenen om Drive te lezen als jij projectmanager bent

Drive is een inspirerend boek dat aanmoedigt om na te denken over wat jou motiveert en hoe je deze motivatie kunnen gebruiken om jouw doelen te bereiken. Mark Tuitert biedt praktische adviezen en een wetenschappelijke basis voor het begrijpen van menselijke motivatie. Maar wat doe je daarmee als facilitator van een projectteam?

Dit zijn 5 redenen die interessant zijn voor jou:

  1. Het boek behandelt het belang van intrinsieke motivatie: Projectmanagers werken met teams van verschillende mensen met verschillende drijfveren en motivaties. Door te begrijpen hoe intrinsieke motivatie werkt, hebben projectmanagers een beter begrip van hoe ze hun teamleden kunnen motiveren om hun beste werk te leveren.
  2. Het boek benadrukt het belang van autonomie: Autonomie is een belangrijke factor in de motivatie van medewerkers. Projectmanagers leren hoe ze een omgeving kunnen creëren waarin hun teamleden zich vrij voelen om hun eigen ideeën en initiatieven te ontwikkelen.
  3. Het boek behandelt het belang van doelen stellen: Het stellen van duidelijke doelen is essentieel voor het succes van elk project.
  4. Het boek bespreekt hoe feedback kan worden gebruikt om prestaties te verbeteren. Het geven van effectieve feedback is een belangrijk onderdeel van het faciliteren van een projectteam.
  5. Het boek bevat praktische tips voor het creëren van een positieve werkcultuur, van cruciaal belang voor het succes van elk project.
BoekenBlog: Drive door Mark Tuitert

Eveline

Eveline Mos is een gepassioneerde professional op het gebied van projectmanagement, visueel faciliteren, NLP en Deep Democracy. Met haar bedrijf, MOS Projectfacilitator, is ze een autoriteit geworden op het gebied van effectief projectmanagement en het creëren van betrokken en inclusieve samenwerkingen. Met haar ruime ervaring in projectmanagement en haar artistieke talent als visueel facilitator, helpt Eveline organisaties om de samenwerking binnen teams te verbeteren en het verhaal van het project effectief over te brengen aan bewoners, samenwerkingspartners en andere betrokkenen. Ze maakt gebruik van NLP en Deep Democracy om communicatie en besluitvorming op een krachtige manier te bevorderen.

Geef een reactie