De downloads en links van vandaag:

Gisteren bracht jij jouw Big Hairy Audacious Goal in beeld. Letterlijk.

Je wordt er blij van, je kan al jouw kwaliteiten hierin kwijt en het levert je gouden bergen op. Geweldig!

Maar… hoe kom je daar dan?

Focus niet op het stellen van doelen, wees een topsporter!

Als je je focus legt op het stellen van doelen, kom je nog niet in beweging. Ga maar na: dat Sven Kramer de 10 kilometer op de Olympische Spelen wil winnen, is geen garantie dat hij in het Holland Heineken House staat. 

Hij traint op verschillende manieren. Hij zal zichzelf dingen ontzeggen. Hij houdt zijn koers vast. Hij zoekt het beste team en zijn buddies. Hij blijft uit de buurt van mensen die niet in hem geloven, of zelfs saboteren. Hij wint alle wedstrijden die hij moet winnen om zich te kwalificeren. Hij rijdt de wedstrijd van zijn leven, hij houdt zich aan de regels en…  hij wisselt van baan als dat moet.

Het doel van een sporter is een B-HAG zoals wij die gisteren maakten: enthousiasmerend, aansluitend op je passie en kunde en resultaatgericht. Maar ook de sporter komt pas in beweging doordat er een route uitgestippeld is.

Elke dag een stap van 1 procent

Je houdt je grote plaatje, je doel, natuurlijk in het vizier, maar legt de focus op de route naar je doel toe. Dat doe je door elke dag een stap van 1 procent te groeien.

Een verbetering van 1 procent voelt misschien  bescheiden, maar elke dag 1 procent is… een ware escalatie van jouw talenten op de langere termijn. 

We gaan even terug naar de topsporter:

  • Stel dat het schaatspak 1 procent gemakkelijker door de lucht snijdt dan gisteren.
  • Stel dat de fiets voor de bergetappe 1 procent lichter is dan gisteren.
  • Stel dat de massageolie 1 procent lekkerder smeert dan gisteren.
  • Stel dat de maaltijden 1 procent gezonder zijn dan gisteren.

Wat ga jij vandaag doen?

Met jouw focus op 1 procent per dag, stap jij elke dag dichter bij je doel en blijf je in beweging. Wat nou als je toch iets heel anders wilt? Dan kan jij in diezelfde vaart bijsturen, door weer te werken in stappen van 1 procent. Stapje voor stapje. Van PUNT naar PUNT.

Het template van vandaag helpt je om al in de ochtend te bepalen welke stap jij vandaag gaat zetten. Jij zet jouw PUNT op de horizon.

Vervolgens bepaal je wat je in de ochtend doet of wilt bereiken en bepaal je dat ook voor de middag. Om de dag af te ronden, schrijf je alvast op wat jouw laatste actie van de dag zal zijn. Op deze manier verdeel jij je 1 procent in 2 actiepunten en een afrondende actie.

Als extraatje laten we je reflecteren op jouw 1 procent door dobbelstenen te gooien. De uitleg hierover staat op het werkblad!

Je kan jouw template een avond van te voren vullen zodat je ‘s ochtends niet meer na hoeft te denken. De afrondende actie kan daarom ook zijn “mijn 1 procent voor morgen bepalen en omzetten in actiepunten”. Of “mijn voortgang van vandaag delen op insta met #PUNT” 😉

Nog 1 tip: zet altijd een werkwoord in je actiepunt. Zo hoef jij niet na te denken wat je ook alweer bedoelde én gaan je hersenen gelijk aan als je het leest.

Wat als je de smaak te pakken hebt en je wel 3 stappen van 1 procent zet? Geniet daar volop van! Wat ben jij waanzinnig goed bezig!

Doelen stellen met een team

Je hebt het waarschijnlijk zelf al bedacht: dit verhaal is 1 op 1 te kopiëren naar een situatie met een team of een groep. Wat is jullie gezamenlijke B-HAG en welke stappen van 1 procent gaan jullie samen zetten? Of welke stappen van 1 procent zet ieder van jullie zodat jullie beter samenwerken? En ook dan: reflecteer met dobbelstenen, want het halen van doelen is een spelletje!

Met onze PUNT op de horizon wensen we je een fijn weekend,

Jacobien en Eveline

PUNT & vooruit-challenge = een energieboost voor online werkplezier