Eveline Mos - sport

Nee, we zullen nooit een Olympische medaille winnen voor projectmanagement. Toch is projectmanagement topsport, want dat ons vak niet wordt uitgezonden op tv ter vermaak van anderen, wil niet zeggen dat wij niet het beste uit onszelf willen en moeten halen. Als projectmanager mag jij jezelf zien als topsporten en een topsportmentaliteit toepassen om het beste uit jezelf te halen. Voor mij was dit een reden om in 2020 onderzoek te doen naar de mentaliteit van diverse topsporters.

Balans op 2 schalen

Elke topsporter zoekt balans op 2 schalen.

Als belangrijkste wordt de balans tussen actie en rust genoemd. Wat mij opvalt is dat allebei een fanatieke en actieve houding vraagt. Dat klinkt tegenstrijdig, maar ik merk dat het me erg helpt om de juiste dingen te doen. Als je fanatiek en actief wilt zijn in zowel de actie als de rust, kies je namelijk voor de dingen die je echt graag wilt doen. Dat maakt dat je direct focus toevoegt aan je activiteiten.

De tweede balans gaat over fysieke en mentale groei. Zelfs topsporters blijken niet fysiek te kunnen groeien, zonder mentaal te groeien. Als je geen sterke mindset hebt, kan je niet trainen om fysiek sterk te worden. Als je fysiek niet gezond bent, kan je jezelf mentaal niet voeden. Bovendien heb je meer energie als je gezond bent.

Start bij je brein

Topsporters hebben een duidelijke drijfveer: zij willen de beste worden in hun sport. Vaak gemotiveerd door een idool en concurrentie.

In ons werkveld wordt de beste projectmanager vaak getoetst op de grootste financiële winst of het realiseren van het grootste project. Is dat voor jou ‘de beste’ zijn? Is dat jouw drijfveer? Of ziet die er heel anders uit? Het maakt niet uit, als je het maar helder voor ogen hebt als jij bepaalt welke acties je inzet of uitvoert. Een duidelijk doel en duidelijke motivatie helpt je om doelgerichter te werken. Dat is dus niet hetzelfde als het doel van het project! Jij hebt een persoonlijke drijfveer waarmee je überhaupt bent begonnen als projectmanager of aan dit project.

Foto: Ik won een gouden medaille voor het goed toepassen van de methode Prince2 in een project. Dat is niet mijn drijfveer, maar de prince-koek smaakte goed.

Jouw werkplek

Jij zorgt dat je fysiek gezond bent en je je energie hoog houdt, maar kijk je ook naar hoe je werkt? Jouw topsporter komt alleen boven in een omgeving die het beste is voor jou. Dat is anders nu we thuiswerken, maar het geeft de kans heel veel naar je eigen hand te zetten. Wat zijn jouw werktijden? Heb je je ideale pen en stift altijd bij de hand? Is er lekkere thee in huis? Zet jouw werkomgeving naar je hand zodat jij jouw fysieke lijf en jouw mindset het beste met elkaar laat samenwerken.

De doelgerichte projectmanager

Als projectmanager weten we heel goed hoe we doelen moeten stellen over het project en voor het projectteam. Maar stel jij ook je persoonlijke doelen?

In NLP wordt gesproken over het programmeren van je brein: door een routine of overtuiging zorg jij dat je het beste uit jezelf haalt. Leer jezelf bijvoorbeeld aan om in de ochtend jouw doel van de dag te bepalen of markeer elke week de drie belangrijkste overleggen zodat je weet waar jij de meeste waarde gaat brengen en halen. Dit soort ’trucjes’ helpen je om je te richten op je doel en je belemmerende overtuigingen te overwinnen.

Stuikel je toch over jouw belemmerende overtuigingen? Dat gebeurt ons allemaal. Dat overkomt topsporters ook. Ga even zitten met jezelf, kijk nog eens goed naar jouw drijfveren en doelen en… ben je eigen trainer! Vertel jezelf waarom je dit doet, gun jezelf jouw doel en zie alles als een training.

Ik hoef het je natuurlijk niet te vertellen, maar toch: teken voor jezelf de route die jij loopt tussen je procesdoelen, zodat je uitkomt bij je resultaatdoel!

Jouw Olympische moment

Heb jij bepaald wanneer je echt moet knallen? Bedenk dat dit jouw moment is!

Maak een plan zodat je gericht, met focus, naar jouw moment toe werkt. Jouw plan gaat uit van het beste resultaat dat je op papier kan bereiken, alle stemmetjes die jouw vertellen dat je ook kan falen komen niet in je plan. Want natuurlijk kan je falen, maar dat is toch geen serieus uitgangspunt? Precies! Zorg dat jouw doel, je voorbereiding, jouw balans en de flexibiliteit die jij nodig hebt terugkomen in jouw plan. Als motivatie: schrijf of teken ook hoe jij jouw succes gaat vieren en sta daar even uitgebreid bij stil.

Leestips?

Ik las ook Rico van Leon Verdonschot, en over Rico Verhoeven natuurlijk, en Ik, Zlatan over… precies: Ibrahimovic. Wil je niet lezen, maar zoek je wel een excuus om te Netflixen? De serie Drive to Survive geeft veel aandacht aan de mentaliteit van de Formule 1 coureurs.

Als jij via deze links een boek aanschaft, ontvang ik wellicht een vergoeding. Dat is niet de reden geweest om mijn artikel te schrijven, ik ben er van overtuigd dat deze boeken jou inspireren.

Dit artikel is onderdeel van de nieuwsbrief Betekenend Werken. Daarin lees je alles over zakelijk tekenen en visueel projectmanagement. Wil je die ontvangen? Schrijf je dan in via de knop.

Projectmanagement als topsport

Eveline

Eveline Mos is een gepassioneerde professional op het gebied van projectmanagement, visueel faciliteren, NLP en Deep Democracy. Met haar bedrijf, MOS Projectfacilitator, is ze een autoriteit geworden op het gebied van effectief projectmanagement en het creëren van betrokken en inclusieve samenwerkingen. Met haar ruime ervaring in projectmanagement en haar artistieke talent als visueel facilitator, helpt Eveline organisaties om de samenwerking binnen teams te verbeteren en het verhaal van het project effectief over te brengen aan bewoners, samenwerkingspartners en andere betrokkenen. Ze maakt gebruik van NLP en Deep Democracy om communicatie en besluitvorming op een krachtige manier te bevorderen.