BoekenBlog - Eveline Boeken

De positieve gevolgen van het lezen van boeken voor jouw gezondheid

Er zijn veel voordelen verbonden aan het regelmatig lezen van boeken.

Dit zijn een paar manieren waarop lezen kan bijdragen aan een gezonde levensstijl:

  1. Het verbetert de hersenfunctie: lezen stimuleert de hersenen en helpt de cognitieve functie verbeteren. Geheugen, concentratie en verwerkingssnelheid worden beter.
  2. Het vermindert stress: lezen is een ontspannende activiteit. Veel mensen vinden het lezen van fictie bijzonder ontspannend en therapeutisch, daarom wordt het door sommigen afgeraden boeken over persoonlijke of zakelijke ontwikkeling te lezen op vakantie. Daar staat tegenover dat je meer leert als je ontspannen bent. Het is dus een persoonlijke afwezig.
  3. Het vergroot jouw kennis: lezen draagt bij aan het vergroten van de kennis over verschillende onderwerpen. Het kan ook helpen om de levenservaring te verrijken en bij te dragen aan de ontwikkeling van de persoonlijkheid. Dit gebeurt ook als je uitsluitend fictie leest.
  4. Het verbetert communicatievaardigheden: lezen vergroot jouw woordenschat en taalvaardigheid.
  5. Het verbetert de slaap: het lezen van een boek voor het slapengaan een goede nachtrust bevorderen. Tenzij je boek zo goed is dat je het niet weg kan leggen natuurlijk.

Lezen is dus een waardevolle aanvulling zijn op een gezonde levensstijl en zal een positieve bijdrage leveren aan de gezondheid en het welzijn.

Eveline leest Wij zijn de stad - BoekenBlog

Al die positiviteit geldt ook voor audioboeken!

Audioboeken kunnen ook helpen bij het verbeteren van de hersenfunctie, het verminderen van stress, het vergroten van kennis, het verbeteren van de communicatievaardigheden en het verbeteren van de slaap. Het is wel belangrijk om in gedachten te houden dat er een verschil is tussen het lezen van een boek en het luisteren naar een audioboek. Bij het lezen van een boek moet de lezer actief zijn aandacht richten op de tekst en zelf de woorden verwerken, terwijl bij het luisteren naar een audioboek de woorden worden voorgelezen. Het voordeel is natuurlijk dat je kan wandelen en luisteren tegelijkertijd. Dan ben jij goed bezig voor je gezondheid!

Overdaad schaadt. Geldt dat ook voor het lezen van boeken?

Het aantal boeken dat mensen gemiddeld per jaar lezen, varieert sterk. Het is afhankelijk van leeftijd, opleidingsniveau, interesses en andere factoren. Er zijn verschillende onderzoeken uitgevoerd naar het leesgedrag van mensen, waaruit blijkt dat de leessnelheid en het aantal gelezen boeken per jaar aanzienlijk kan variëren.

Een onderzoek uitgevoerd in 2019 in Nederland toonde bijvoorbeeld aan dat de gemiddelde Nederlander ongeveer 6 boeken per jaar leest. Ik lees dus iets meer dan gemiddeld. En jij?

Over het algemeen is het moeilijk om te zeggen dat er zoiets bestaat als “te veel” boeken lezen. Het is belangrijk om te onthouden dat lezen in principe een gezonde activiteit is die kan bijdragen aan de ontwikkeling van de geest en het welzijn.

Toch zijn er enkele potentiële risico’s aan het te veel lezen:

  1. Overbelasting van de ogen: langdurig lezen kan vermoeide en pijnlijke ogen veroorzaken, vooral als je geen pauzes neemt of in slechte lichtomstandigheden leest.
  2. Fysieke inactiviteit: als je te veel tijd besteedt aan het lezen, kan dit leiden tot een zittende levensstijl en minder lichamelijke activiteit. Het audioboek biedt natuurlijk uitkomst om jouw leesverslaving te combineren met lichamelijke activiteit.
  3. Sociale isolatie: als iemand te veel tijd alleen besteedt aan het lezen, kan dit leiden tot een gebrek aan sociale interactie en sociaal isolement.

Projectmatig lezen.

Wat doet een blog over het lezen van boeken tussen de hersenspinsels van een projectfacilitator? Ik ga een bruggetje bouwen, want er bestaat zoiets als ‘projectmatig lezen’.

Projectmatig lezen is een manier om gericht en efficiënt te lezen en is handig bij het uitvoeren van specifieke taken of het doen van onderzoek. Bij projectmatig lezen gaat het erom een doel te stellen en gericht te zoeken naar informatie die relevant is voor dat doel. Hieronder volgen enkele tips voor projectmatig lezen:

  1. Stel een duidelijk doel: bepaal wat je wilt bereiken met het lezen en formuleer een duidelijke onderzoeksvraag of probleemstelling.
  2. Wees selectief in je boeken: kies de boeken die het meest relevant zijn voor je onderzoeksvraag of probleemstelling.
  3. Scan de tekst: bekijk de tekst eerst globaal om een idee te krijgen van de inhoud en structuur. Zo kun je bepalen welke delen van de tekst het meest relevant zijn voor je doel.
  4. Maak aantekeningen: maak van de belangrijke informatie een visueel verslag gericht op jouw onderzoeksvraag of probleemstelling.
  5. Analyseer de tekst: ga na hoe de informatie in de tekst is gestructureerd en wat de belangrijkste argumenten en conclusies zijn.
  6. Controleer je bevindingen: ga na of de informatie die je hebt gevonden relevant en betrouwbaar is en of je onderzoeksvraag is beantwoord.

Door deze stappen te volgen, kun je efficiënt en gericht lezen en de informatie vinden die je nodig hebt voor je project.

BoekenBlog: Over de gezondheidsrisico’s van het lezen van boeken

Eveline

Eveline Mos is een gepassioneerde professional op het gebied van projectmanagement, visueel faciliteren, NLP en Deep Democracy. Met haar bedrijf, MOS Projectfacilitator, is ze een autoriteit geworden op het gebied van effectief projectmanagement en het creëren van betrokken en inclusieve samenwerkingen. Met haar ruime ervaring in projectmanagement en haar artistieke talent als visueel facilitator, helpt Eveline organisaties om de samenwerking binnen teams te verbeteren en het verhaal van het project effectief over te brengen aan bewoners, samenwerkingspartners en andere betrokkenen. Ze maakt gebruik van NLP en Deep Democracy om communicatie en besluitvorming op een krachtige manier te bevorderen.

Geef een reactie