Braindump Projectmanager Template Download

Deed jij dit jaar mee aan de challenge Ontwarren & WEER VOORUIT? Deed jij de braindump op dag 1?

Elk jaar organiseren Jacobien en ik een online challenge van vijf werkdagen. Elke ochtend versturen wij een e-mail met een visuele werkvorm en de aanmoediging om die eerst zelf te gebruiken en daarna toe te passen in een team. Dit jaar was het thema ‘ontwarren’, want wie wil er nu niet af van de chaos in het hoofd?

De eerste oefening die deelnemers kregen, was de braindump.

Een braindump klinkt luguber, wat is het eigenlijk?

Een braindump is een methode waarbij je alle ideeën, gedachten en informatie die in je hoofd zit op papier zet. Het kan je helpen om je hoofd leeg te maken en je gedachten te organiseren. In deze blog zal ik uitleggen hoe je een effectieve braindump kunt maken.

Stap 1: Kies je hulpmiddelen

Het eerste wat je moet doen bij het maken van een braindump is het kiezen van je hulpmiddelen. Je hebt verschillende opties, afhankelijk van wat voor jou het beste werkt. Sommige mensen gebruiken een notitieboekje en een pen, terwijl anderen de voorkeur geven aan digitale hulpmiddelen zoals een computer of een app op hun telefoon. Ik tekende speciaal voor jou een poster. Als je meedeed aan de challenge heb je hem al, anders kun je hem downloaden.

  • Stap 2: Schrijf alles op: zodra je de poster hebt gedownload of getekend, is het tijd om te beginnen met schrijven. Schrijf alles op wat in je opkomt, zonder na te denken over of het relevant is of niet.
  • Stap 3: Organiseer je gedachten. Bijvoorbeeld met behulp van de Eisenhower Matrix.
  • Stap 4: Prioriteiten stellen
  • Stap 5: Maak een actieplan

Een braindump kan een geweldige manier zijn om je gedachten te ordenen en je hoofd leeg te maken. Het is een simpel proces dat je kunt aanpassen aan jouw persoonlijke voorkeuren. Door deze stappen te volgen, kun je een effectieve braindump maken en jezelf helpen om productiever te zijn en je doelen te bereiken.

5 voordelen van een braindump met jouw team

Een braindump kan niet alleen individueel, maar ook als team heel waardevol zijn.

De vijf voordelen van een braindump met jouw team zijn:

  1. Het verzamelen van ideeën: Een braindump biedt de mogelijkheid om alle ideeën en suggesties uit het team te verzamelen. Het is een creatieve en inspirerende manier om nieuwe ideeën te genereren en innovatieve oplossingen te vinden voor problemen of uitdagingen.
  2. Het creëren van betrokkenheid: Door teamleden bij een braindump te betrekken, creëer je een gevoel van saamhorigheid en eigenaarschap bij het proces. Iedereen voelt zich gehoord en draagt bij aan het proces.
  3. Het verbeteren van communicatie: Een braindump biedt de gelegenheid om open te communiceren en informatie te delen. Het verbetert de communicatie tussen teamleden en vermindert misverstanden.
  4. Het prioriteren van taken: Na de brainstormsessie kan het team gezamenlijk de ideeën en suggesties prioriteren en beslissen welke acties ondernomen moeten worden. Dit helpt bij het stellen van doelen en het prioriteren van acties.
  5. Het verbeteren van teamdynamiek: Een braindump draagt bij aan een positieve teamdynamiek. Het leidt tot meer kennis over elkaars werk en respect voor de ideeën en perspectieven van anderen.

De bonus voor de projectmanager

Door alles op papier te zetten, alleen of met jouw projectteam, kunnen projectmanagers hun hoofd leegmaken en hun gedachten organiseren. Dit helpt bij het verminderen van stress en brengt focus. Het ontwart jouw hoofd zodat je weer vooruit kunt!

De posters voor de Braindump en de Eisenhower Matrix vullen elkaar aan en
hebben een actieprijs tot 15 april 2023.
Projectmanager, maak een braindump voor je start!

Eveline

Eveline Mos is een gepassioneerde professional op het gebied van projectmanagement, visueel faciliteren, NLP en Deep Democracy. Met haar bedrijf, MOS Projectfacilitator, is ze een autoriteit geworden op het gebied van effectief projectmanagement en het creëren van betrokken en inclusieve samenwerkingen. Met haar ruime ervaring in projectmanagement en haar artistieke talent als visueel facilitator, helpt Eveline organisaties om de samenwerking binnen teams te verbeteren en het verhaal van het project effectief over te brengen aan bewoners, samenwerkingspartners en andere betrokkenen. Ze maakt gebruik van NLP en Deep Democracy om communicatie en besluitvorming op een krachtige manier te bevorderen.

Geef een reactie