Eveline leest Wij zijn de stad - BoekenBlog

De beste infra-projectleider, daarna een revolutie

Het is al even geleden, maar ooit werkte ik als een van de weinige Senior Projectmanager Openbare Ruimte in een team vol projectmanagers. In de jaren daarvoor was mijn ambitie om de beste infra-projectleider van deze gemeente te worden. Toen ik vond dat ik die positie had bereikt, keek ik verder: ik wilde ontdekken welke sociale problemen we kunnen voorkomen of oplossen door een andere inrichting van de openbare ruimte.

Beleefbare Openbare Ruimte. Met die kreet liep ik rond en voerde ik gesprekken met collega’s en wethouders. Natuurlijk vond ik gehoor, want wie kan er nu tegen een oplossingsgericht idee zijn? Maar ik hoorde ook een bezwaar, want “fysiek en sociaal zijn twee verschillende diensten.”

In die andere dienst vond ik een ‘partner in crime’ en samen tekenden we dit idee uit. We zouden een revolutie starten.

De revolutie kwam ten einde toen wij allebei de organisatie verlieten. Als ik nu door deze gemeente loop zie ik veel mooie, verzorgde openbare ruimte, maar nog geen revolutie die daar plaatsvindt.

Dan had ik maar niet weg moeten gaan natuurlijk.

Wij zijn de stad verbindt fysiek en sociaal

Floor Milikowski is planoloog en sociaal geograaf. Vanuit die achtergrond schrijft zij over de veranderingen in de fysieke omgeving – door sloop & bouw of door veranderende regels – en wat de sociale gevolgen daarvan zijn. Hierover schrijft zij voor de Groene Amsterdammer en in diverse boeken. Zoals in het boek Wij zijn de stad – De buitenwijk als kloppend hart.

In dit boek onderzoekt zij hoe buurtbewoners in Amsterdam zelf de handen uit de mouwen steken als reactie op een terugtrekkende overheid.

Die terugtrekkende overheid uit zicht in de buitenwijken van Amsterdam zoals het zich overal uit: bibliotheken sluiten, buurthuizen zijn vaker dicht dan open (en bestaan in nieuwbouwwijken simpelweg niet) en budgetten slinken elk jaar verder. De participatiesamenleving komt in plaats van de faciliterende overheid. Dit was aangekondigd, zelfs in een troonrede, dus de beweging verrast ons niet. Wat echter niet ingecalculeerd leek is de tijd die het kost om gewoonten te veranderen en initiatieven te laten ontstaan.

In de buitenwijken van Amsterdam zijn in de laatste jaren diverse initiatieven opgekomen. Florerend door de inzet van bewoners en tegelijk bedreigt door de stedenbouwkundige ontwikkeling van de stad.

Floor Milikowski brengt in beeld hoe inspirerend de kracht van de gemeenschap is en waar de werkelijke rijkdom van Amsterdam te vinden is.

Planoloog, stedenbouwkundige en projectleider

Doordat het boek geschreven is door een planoloog en getipt wordt door vooraanstaande architecten en stedenbouwkundigen zoals Jan Gehl, blijft het in de technische hoek van het fysieke domein hangen. Dat is zonde!

Natuurlijk moet de planoloog, de stedenbouwkundige en de projectleider dit boek lezen. Zij kunnen de brug slaan naar het sociale domein zoals dat mij tien jaar geleden niet lukte. Door de veranderende situatie is er nu een noodzaak en door dit boek hebben zij de woorden.

Aan de andere kant staat het sociale domein. Ik zou willen dat ook zij dit boek lezen. Doordat het verhaal niet doorspekt is met vaktaal, maar juist heel toegankelijk is geschreven, vinden zij in dit boek de woorden om de brug te slaan naar het fysieke domein.

Mijn oproep is daarom: laat je inspireren om de inwoners als je klanten te zien en de domeinen te overstijgen.

Wij zijn de stad in de webshop

BoekenBlog Wij zijn de stad
Het boek Wij zijn de stad leest heerlijk aan een picknicktafel midden in een wijk.

Van het boek Wij zijn de stad is 1 exemplaar te koop in de webshop.

  • alle boeken die ik verkoop zijn 1 keer gelezen, door mij, en kosten altijd €7,50 excl. verzendkosten.
  • bonus: een visueel verslag van een ander boek

Het andere boek van Floor Milikowski is trouwens ook de moeite waard: Een klein land met verre uithoeken.

Daar schijf ik snel een volgend BoekenBlog over.

BoekenBlog: Wij zijn de stad

Eveline

Eveline Mos is een gepassioneerde professional op het gebied van projectmanagement, visueel faciliteren, NLP en Deep Democracy. Met haar bedrijf, MOS Projectfacilitator, is ze een autoriteit geworden op het gebied van effectief projectmanagement en het creëren van betrokken en inclusieve samenwerkingen. Met haar ruime ervaring in projectmanagement en haar artistieke talent als visueel facilitator, helpt Eveline organisaties om de samenwerking binnen teams te verbeteren en het verhaal van het project effectief over te brengen aan bewoners, samenwerkingspartners en andere betrokkenen. Ze maakt gebruik van NLP en Deep Democracy om communicatie en besluitvorming op een krachtige manier te bevorderen.

Geef een reactie