Coconweek

Mijn agendakeuzes

Ik rij van Dalfsen naar Vlissingen en weet dat ik te laat kom op het verjaardagsfeestje van mijn jongste stiefzoon. In de auto kleed ik me om, zodat ik wel de kamer binnenkom in het beloofde kostuum van een heks. Of boze stiefmoeder.

Die autorit was het moment dat ik besloot om mijn agenda in te richten zoals die voor mij het beste werkt.

Ik wilde me niet meer laten verleiden door “maar als omgevingsmanager moet jij hier echt bij zijn”, terwijl ik me stilletjes afvroeg waarom mijn agenda dan niet belangrijk was bij het plannen van de afspraak. Ik wilde mezelf niet meer voorbij lopen en dan lief glimlachen, terwijl ik wist dat ik mezelf aan mijn jas moest trekken. Ik wilde niet meer steeds op het toppen van mijn kunnen leven en migraine krijgen in het weekend of tijdens vakanties.

Coconweek

Sindsdien is mijn agenda heel duidelijk:

  • Mijn werkdagen starten om 10 uur en eindigen om 16 uur. Dat geeft me de tijd om ’s ochtends yoga te doen en te reizen naar een afspraak. Als dat reizen niet hoeft, heb ik tijd om mijn e-mail te verwerken. En aan het einde van de dag reis ik naar huis, sluit ik de dag netjes af en heb ik tijd om te koken.
  • Elke vierde week vier ik een coconweek. Dan heb ik geen reguliere afspraken, maar wel tijd voor inspiratie en afspraken die ongegeneerd uit mogen lopen omdat ze zo leuk zijn.
  • Ik ben de enige die uitzonderingen mag maken op deze regels.

In de praktijk betekent dat, dat ik mijn werktijden in Outlook en Calendly hierop heb ingericht en er, in een keurige reeks, 13 geblokkeerde weken per jaar in mijn agenda staan.

De coconweek

Die coconweek is voor veel mensen het meest bijzondere aan mijn agenda. Terecht, het is bijzonder.

De cocon is namelijk zacht, warm en licht blauw. Het heeft namelijk geen zin om de wereld te bekijken door een roze bril als je blauw een mooiere kleur vindt. Het is een week vol inspiratie en vrijheid. Waar ik fladderend als een vlinder uitkom.

De geblokkeerde week in mijn agenda geeft me alle ruimte om af te spreken met mensen die ik altijd al wilde ontmoeten, reisjes te maken, te luisteren naar mezelf en alle ideeën te ordenen en te kiezen welke ik uitwerk. Dit is het derde jaar dat ik dit doe en het is heerlijk!

In 2022 heb ik mijn coconweken al verdeeld, hoewel daar nu (in maart) ook al het een en ander in verschoven is. Een aantal coconweken staan ook in de agenda van mijn vriend, omdat ze bedoeld zijn voor vakanties met z’n tweeën of met z’n vieren. Bij anderen staat de wens om in mijn eentje op (werk)avontuur te gaan en ook de workshops uit de Hop On Workshop Carrousel vallen in de coconweken.

Ik keek enorm uit naar deze weken. En op de maandag daarna fladder ik weer. Ook daar kijk ik naar uit.

De bijzondere coconweek van februari

De coconweek van februari begon heel gewoon: in Gent had ik een ontmoeting die al lange tijd op mijn verlanglijstje stond en eindelijk daar was: Karl Mortier. Door de vrijheid van de week kon ik met volle aandacht genieten van het gesprek en de stad. Ook toen mijn gesprekspartner al lang verdwenen was en ik door de stad stapte van de ene winkel naar het andere koffietentje om even te werken.

Op woensdag reed ik naar Drenthe. Die vrijdag zou ik samen met Lily Benjamin de expositie over Frida Kahlo in het DrentsMuseum bezoeken en ik trakteerde mezelf op een paar dagen in het atelier van Karolien. Dat gaf me alle tijd om de workshop Breng je Project tot bloei te ontwikkelen en de filmpjes voor in de online leeromgeving op te nemen.

Onderweg naar het atelier stopte ik voor een wandeling op het Holtingerveld. Toen ik daar weg reed, zag ik een bordje naar het bezoekerscentrum en een… vlindertuin. Het was al laat, maar ik kocht nog snel een kaartje en stuurde Karolien een berichtje dat ik later was én waarop ik later was.

“Geen probleem. Ik hou van vlinders Veel plezier!

Ik genoot een krap uur van alle vlinders die ik kon vinden, ook al zijn dat er in februari nog niet zo veel. Wat een mooi, bont gezelschap en wat een vreugde om dat juist deze week tegen te komen. In de eerste coconweek die ik mezelf gunde sinds paar maanden.

In het atelier van Karolien bleek dat zij haar liefde voor vlinders niet verborg. Ik leefde die dagen tussen de vlinders! En hoewel er in Eelde niet veel te winkelen valt, vond ik in de kledingwinkel een zwarte sjaal met witte vlinders. Dat is niet zomaar een sjaal met vlinders, maar een die past bij de kleuren die ik draag.

Magisch!

Wat anderen hiervan vinden

“Ik moet even nadenken wat ik hiervan vind hoor.”

Ik hoor het regelmatig. Bij opdrachtgevers, van collega’s en van vrienden. “Denk maar rustig na,” denk ik dan, “maar waag het niet mij hiervan af te praten!”

Zoals je al hebt gelezen, betekenen de 13 coconweken per jaar niet dat ik 13 weken vakantie heb. Het gevolg van die weken vol vrijheid en inspiratie, maar ook van de beperkte uren voor overleggen, is dat ik mijn energie beter kan verdelen. Als ik niet op vakantie ben, ben ik bereikbaar en reageer ik vaak sneller dan in de reguliere weken.

Als er nagedacht is, komt er soms nog 1 controle vraag: “Ben je dan in de zomer ook geen 3 weken vrij?”

In de zomer vallen twee coconweken. Tijdens een daarvan ben ik met ons gezin op vakantie. Als het werk het toelaat, maak ik er misschien anderhalve week van, maar meer niet. Ik ben veel liever als energieke vlinder aan het werk voor leuke opdrachten.

Mijn coconweek en andere agendakeuzes

Eveline

Eveline Mos is een gepassioneerde professional op het gebied van projectmanagement, visueel faciliteren, NLP en Deep Democracy. Met haar bedrijf, MOS Projectfacilitator, is ze een autoriteit geworden op het gebied van effectief projectmanagement en het creëren van betrokken en inclusieve samenwerkingen. Met haar ruime ervaring in projectmanagement en haar artistieke talent als visueel facilitator, helpt Eveline organisaties om de samenwerking binnen teams te verbeteren en het verhaal van het project effectief over te brengen aan bewoners, samenwerkingspartners en andere betrokkenen. Ze maakt gebruik van NLP en Deep Democracy om communicatie en besluitvorming op een krachtige manier te bevorderen.

Eén gedachte over “Mijn coconweek en andere agendakeuzes

Geef een reactie