Basis Workshop Zakelijk Tekenen

Zakelijk tekenen is hot! Je ziet het overal opduiken. Tijdens presentaties, vergaderingen, brainstormsessies en trainingen. Steeds meer mensen ontdekken de kracht van tekenen als communicatiemiddel. Maar wat houdt zakelijk tekenen precies in? Wat kun je ermee bereiken? En waarom wil jij een workshop volgen?

Jouw resultaat maakt mijn workshop

Vandaag geef ik de basis workshop Zakelijk Tekenen. Een workshop die ik jarenlang aan de lopende band heb gegeven. Eens per maand reed ik naar een bedrijf om daar een ‘in company’ workshop te geven aan een team of afdeling. Door de vele trainingen heb ik een logische volgorde gevonden, afwisseling in oefeningen gepuzzeld en een manier van trainen ontwikkeld die bij mij past.

Wat mij past is een training geven die eindigt in een concreet eindresultaat. Op die manier hebben we al verschillende eindresultaten gerealiseerd. Denk hierbij aan de opzet van een website, een evaluatiemodel voor projecten, dagkalenders voor mensen in een opvanghuis, een memory spel voor mensen met beginnende dementie, posters met huisregels en kernwaarden, een projectplan en samenwerkingsafspraken. De mogelijkheden van zakelijk tekenen zijn eindeloos!

Maar toen kwam de eerste lockdown. Trainingen werden afgezegd en ik was niet teleurgesteld. Mezelf elke keer dezelfde grapjes horen maken, was me toch gaan vervelen. Dankzij de corona-pandemie had ik een pauze in het geven van trainingen. Sindsdien geef ik minder trainingen, maar wel leukere trainingen: in elke training faciliteer ik de groep om te komen tot een concreet resultaat.

Zakelijk Tekenen. Wat? Wanneer? Hoe?

Maar wat is zakelijk tekenen nu precies? Het is een manier van communiceren waarbij je gebruik maakt van visuele elementen. Dit kan door middel van tekeningen, schema’s, mindmaps, iconen, pijlen, etc. Door deze visuele elementen in te zetten, maak je complexe informatie inzichtelijk en begrijpelijk voor een breed publiek. Het is een krachtige manier van communiceren die ervoor zorgt dat je boodschap beter blijft hangen.

En het mooie is, iedereen kan tekenen! Ook al denk je van niet. Het gaat er namelijk niet om dat je mooie tekeningen maakt, maar dat je je boodschap op een visuele manier overbrengt. Je maakt geen nieuw kunstwerk voor het Rijksmuseum. Je zet een extra communicatiemiddel in om je boodschap kracht bij te zetten.

Past het woord tekenen niet in jouw zakelijke context? Als zakelijk tekenaars spreken we ook vaak over visualisaties.

Maar wanneer zet je dat nu in? Ik geef twee situaties en voorbeelden waar jij een beeld bij hebt:

  • Tijdens presentaties kan het gebruik van visuele elementen ervoor zorgen dat je boodschap beter overkomt. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een mijnramp. Dit zorgt ervoor dat de verschillende onderwerpen die besproken worden overzichtelijk bij elkaar staan en dat het publiek beter kan volgen waar de presentatie naartoe gaat.
  • Daarnaast kan zakelijk tekenen ingezet worden tijdens vergaderingen. Door het maken van een visuele weergave van de besproken onderwerpen, een visueel verslag, wordt het voor iedereen duidelijk wat er besproken is en welke afspraken er gemaakt zijn. Bovendien zorgt het maken van een visuele weergave ervoor dat de vergadering interactiever wordt en dat er meer betrokkenheid is van de deelnemers.

Kortom, zakelijk tekenen is een krachtig communicatiemiddel dat ingezet kan worden binnen projecten, presentaties en samenwerkingen. Door gebruik te maken van visuele elementen, wordt complexe informatie op een begrijpelijke en overzichtelijke manier weergegeven. Hierdoor ontstaat er meer betrokkenheid en begrip bij de deelnemers en kunnen er sneller beslissingen genomen worden.

Ga oefenen! Boek de basis workshop Zakelijk Tekenen!

Maar hoe kun je nu zelf aan de slag gaan met zakelijk tekenen? Het begint met het oefenen van de basisvaardigheden. Hierbij kun je denken aan het tekenen van basisvormen (het visueel alfabet), iconen (jouw symbolenbieb) en pijlen. Door deze basisvaardigheden onder de knie te krijgen, kun je al snel eenvoudige tekeningen maken die je in kunt zetten tijdens bijvoorbeeld een brainstormsessie of vergadering.

Deze basisvaardigheden leer je tijdens de Basis Workshop Zakelijk Tekenen.

In een dagdeel leer in jouw afdeling, team of andere groep de kneepjes van het tekenen in een zakelijke context en lossen we een probleem op of werken we aan een concreet resultaat.

Na deze workshop kunnen alle deelnemers:

  1. Met de basisvaardigheden van zakelijk tekenen eenvoudige tekeningen maken voor een brainstormsessie of vergadering.
  2. Gebruik maken van templates en metaforen om een groep te faciliteren zonder zelf te tekenen.
  3. Een duidelijke opdracht geven voor het maken van een visueel product.

Zelf tekenen? Kan jij het niet doen?

Natuurlijk!

Heb je zelf geen ervaring met zakelijk tekenen en wil je het ook niet leren? Schakel dan een expert in. Er zijn veel verschillende experts op het gebied van zakelijk tekenen in Nederland. Wij kunnen je helpen bij het ontwikkelen van je vaardigheden of maken de visual die jij nodig hebt. Als deze experts hebben contact met elkaar. We kennen elkaars niches, voorkeuren en sterke kanten. Heb je iemand nodig die jou helpt bij het inzetten van zakelijk tekenen binnen je projecten, dat ben je bij mij aan het juiste adres!

Basis Workshop Zakelijk Tekenen

Eveline

Eveline Mos is een gepassioneerde professional op het gebied van projectmanagement, visueel faciliteren, NLP en Deep Democracy. Met haar bedrijf, MOS Projectfacilitator, is ze een autoriteit geworden op het gebied van effectief projectmanagement en het creëren van betrokken en inclusieve samenwerkingen. Met haar ruime ervaring in projectmanagement en haar artistieke talent als visueel facilitator, helpt Eveline organisaties om de samenwerking binnen teams te verbeteren en het verhaal van het project effectief over te brengen aan bewoners, samenwerkingspartners en andere betrokkenen. Ze maakt gebruik van NLP en Deep Democracy om communicatie en besluitvorming op een krachtige manier te bevorderen.

Geef een reactie