“Zo’n 15 jaar geleden zijn gemeenten begonnen met professioneel projectmanagement voor fysieke projecten.”
Het is de openingszin van een werksessie over het projectmatig werken in de gemeentelijke organisatie van Veere. Als een malle gaat mijn hoofd terug in de tijd. En… shit!
Op 1 april 2007 startte ik als projectassistent voor strategische projecten bij de gemeente Hilversum. Dat is inderdaad 15 jaar geleden!
Terug in de tijd, projectmanagement bij de gemeente Hilversum
De gemeente Hilversum werkte al een poosje met projectleiders, maar maakte een professionaliseringslag door 1 projectassistent aan te nemen en de projectmanagement methode van TwijnstraGudde te omhelzen.
Ik werkte – als die ene projectassistent – aan twee projecten.
(en deed mee aan een kookworkshop waar deze foto is gemaakt)
Het integraal bereikbaarheidsplan Hilversum en omstreken was een uitvoeringsprogramma. Het omvatte de volledige herinrichting van de buitenring en alle kruisingen daarop, maar ook het verbeteren van de bereikbaarheid met het openbaar vervoer en de connecties met de dorpen in de regio. We ontwikkelden voorrangspleintjes en bouwden tunnels, brachten de intercity terug en doopten Hilversum Noord om in Hilversum MediaPark en zette ov-fietsen op plekken waar geen treinen maar wel treinreizigers komen.
Het woonwagencentrum De Egelshoek heeft 54 ingerichte standplaatsen en een bedrijventerrein. Jarenlang was er sprake van het opknippen van zulke grote centra in kleinere locaties. In ‘t Gooi was de uitkomst van gesprekken daarover dat deze locatie zou blijven. Dat betekende wel dat we de leefkwaliteit moesten vergroten en de situatie moesten legaliseren. Zonder dat bewoners van het centrum af hoefden, ook niet tijdelijk. Het werd een schuifpuzzel om per standplaats de fundering te plaatsen, nette nutsvoorzieningen aan te sluiten en de grond te verkopen of verhuren aan de bewoner.
Na een jaar kwam er een tweede projectassistent bij en professionaliseerden we als afdeling het projectmanagement. Jaren later werden ook de projectleiders van sociale zaken en ICT aan ons team toegevoegd en professionaliseerden we weer verder.
Ik besloot de infra en later bredere openbare ruimte in te duiken, want daar waren de actieve bewoners en de bewonersparticipatie. Ik ging vol voor de beleefbare openbare ruimte. Ik besloot ook zakelijk tekenen als extra communicatiemiddel uit te proberen in samenwerkingen. Zowel intern in het projectteam als met samenwerkingspartners zoals buurgemeenten, Rijkswaterstaat en ProRail.
Terug naar vandaag, naar de gemeente Veere
Ik startte vorig jaar als projectmanager voor de realisatie van een groot hotelcomplex met een roerige geschiedenis. Als bijkomende opdracht was er het ondersteunen van de invoering van projectmatig werken. Deze detachering loopt via TwijnstraGudde. De cirkel was rond!
Dat eerste project loopt nog. Het ontwikkelen van het projectmatig werken ook.
Daar kwam later het opzetten van een taskforce voor het versnellen van de bouwopgave bij, waardoor ik deel ging werken vanuit de afdeling Programma’s & Projecten. Van die laatste nam ik op 1 juli afscheid. Gekscherend zeg ik dat ik de afdelingen binnen de gemeente spaar, want ik ga nu naar afdeling vier voor een volgend bouwproject.
Bij de project start up vraag ik morgen aan iedereen welke rol zij gaan vervullen en wat zij in dit project willen leren.
Zelf zal ik het proces van het team faciliteren met werksessies, de externe stakeholders aan boord houden en een hitteschild zijn. Al doende leer ik mijn neutraliteit te behouden in de gesprekken, want had ik al gezegd dat het gaat over huisvesting van een bijzondere doelgroep?