Dit leerde ik over het maken van een visueel verslag op een boot in Groenland
 • 1 boot
 • 8 dagen
 • 12 vrouwen die elkaar niet kennen
 • 9 nationaliteiten
 • geen bereik
 • varend door oost Groenland
 • met een crew van 4 mannen met 5 nationaliteiten

Het klinkt als ingrediënten voor een nieuw televisieprogramma. Het was mijn vakantie. Mijn waanzinnige vakantie!

Korte theorieles over fotografie met visueel verslag

Drie van deze vrouwen en een bemanningslid fotograferen beroepsmatig, twee vrouwen noemen zich hobby fotograaf maar ik weet nu beter. Één van hen was mee om onze reis vast te leggen.

Met zoveel fotografen aan boord, was er ruimte voor een theorieles en vraaggesprek. Dat moment kon ik niet voorbij laten gaan. Ik wilde weten welke overlap en welke verschillen er zijn tussen fotografie en visueel verslagleggen.

Dus ik pakte mijn iPad! En dit is het resultaat.

En daar, op dat moment, wist ik het weer! De voorbereidingen van een visueel verslaglegger maken het verslag!

Wat ik nu miste:

 • een gesprek vooraf zodat ik wist waar Alice over zou praten
 • een lijn in de presentatie, doordat zij onvoorbereid en vraaggestuurd vertelde
 • een indicatie van de duur van het praatje
 • symbolen die ik vooraf even had geoefend

Maar ik deed wat ik altijd doe: mijn verslag was af toen zij klaar was met praten, ik presenteerde de samenvatting, vroeg welk cruciaal element ik had gemist en ontving het applaus.

Het nagesprek deden we wel. Er blijken veel overeenkomsten in onze manier van werken met klanten en in het zorgvuldig opbouwen van een beeld dat een verhaal vertelt.

De tweede les werd gegeven in de hot tub (we hadden een hot tub op het dek!) dus die tekende ik niet mee 😉

De goede voorbereiding op een visueel verslag

De voorbereiding samen met de klant is een cruciale stap in het proces van het maken van een visueel verslag van een presentatie. Het begint meestal met een gesprek waarin ik vraag naar de verwachtingen en doelen van de klant. Dit is het moment waarop we de kernboodschappen van de presentatie bespreken, de belangrijkste inhoudelijke punten benoemen en specifieke visuele elementen vaststellen.

Daarnaast gaat het in de voorbereiding met de klant altijd over de stijl en de esthetiek van het visuele verslag. kleurenschema’s, lettertypen, grafische elementen en de algehele uitstraling. Het zijn de elementen van de visuele identiteit van de klant en hoewel ik mijn eigen tekenstijl meeneem, probeer ik daar zo goed mogelijk op aan te sluiten.

Ik verzamel ook al het beschikbare materiaal, zoals de presentatie, documenten of illustraties. Die helpen met de voorbereiding en als het past, laat ik ze terugkomen in het visuele verslag. Deze samenwerking in de voorbereidingsfase legt de basis voor een effectief en op maat gemaakt visueel verslag dat de boodschap van de presentatie goed weergeeft.

Deze goede voorbereiding is de eerste stap naar het creëren van een visueel verslag dat niet alleen informatief is, maar ook visueel boeiend en impactvol.

Dit leerde ik over het maken van een visueel verslag op een boot in Groenland

Eveline

Eveline Mos is een gepassioneerde professional op het gebied van projectmanagement, visueel faciliteren, NLP en Deep Democracy. Met haar bedrijf, MOS Projectfacilitator, is ze een autoriteit geworden op het gebied van effectief projectmanagement en het creëren van betrokken en inclusieve samenwerkingen. Met haar ruime ervaring in projectmanagement en haar artistieke talent als visueel facilitator, helpt Eveline organisaties om de samenwerking binnen teams te verbeteren en het verhaal van het project effectief over te brengen aan bewoners, samenwerkingspartners en andere betrokkenen. Ze maakt gebruik van NLP en Deep Democracy om communicatie en besluitvorming op een krachtige manier te bevorderen.

Geef een reactie