Portfolio Eveline Mos

Mijn woord voor 2023 is “vuurtoren”

Als de klok middernacht slaat en we het oude jaar achter ons laten, nemen velen van ons de tijd om na te denken over wat we willen bereiken in het komende jaar. Traditioneel worden deze overpeinzingen vaak vertaald in goede voornemens. Een paar jaar geleden besloot ik geen voornemens te maken die ik na drie weken teleurgesteld uit het raam gooi, maar 1 woord te kiezen dat ik een jaar lang met me meeneem. Als leidraad waarmee ik mijn koers kan bepalen. Het woord “verbinden”‘” betekende de start van de Round Robin – cirkels voor sketch noters, inmiddels 3 in Nederland en 1 internationale. Het woord “luxe” bracht elke maand een onderzoek en daarmee vond ik de eenvoud terug. Mijn woord voor 2023 is “vuurtoren.”

Een woord van het jaar in plaats van goede voornemens

Waarom kiezen voor een woord van het jaar in plaats van traditionele goede voornemens? Het antwoord is eenvoudig: flexibiliteit en symboliek. Terwijl goede voornemens vaak strikt en specifiek zijn, biedt een woord van het jaar ruimte voor groei, aanpassing en reflectie. Het fungeert als een kompas, een bron van inspiratie en een herinnering aan wat er werkelijk toe doet.

In plaats van me vast te leggen op concrete doelen, kan ik me richten op de betekenis en symboliek achter mijn woord van het jaar. Dit jaar heb ik gekozen voor de “vuurtoren” als mijn leidende principe voor 2023.

De symboliek van de vuurtoren

De vuurtoren, met zijn imposante gestalte die boven de woeste zeeën uitsteekt, heeft altijd een diepe indruk op me gemaakt. Het is een baken van licht en hoop voor zeelieden die hun weg zoeken in het duister. Maar het is ook een symbool van stabiliteit en richting, zelfs te midden van de meest woelige wateren. Bovendien zet de combinatie van materialen, vorm en kleur me aan het denken. Aan de voet van een vuurtoren, of, als dat mag, bovenin naar de lamp, word ik rustig.

In mijn persoonlijke en professionele leven ben ik vaak geconfronteerd met uitdagingen en veranderingen die vergelijkbaar zijn met de woelige zeeën waar zeelieden mee te maken hebben. Het symbolisme van de vuurtoren spreekt tot mijn verlangen naar stabiliteit, focus en leiding in deze turbulente tijden.

Het beeld van de vuurtoren helpt mij houvast en focus vinden

Net zoals een vuurtoren de schepen veilig door de branding leidt, helpt mijn woord van het jaar, “vuurtoren,” me om houvast en focus te vinden in mijn doelen en ambities voor 2023. Het herinnert me eraan om een stabiele basis te creëren voor mezelf en met een stralend licht focus te leggen op dat wat ik wil doen en bereiken. Tegelijk laat een vuurtoren heel veel in de omgeving in het donker. Ook dat onderdeel gebruik ik metaforisch: mijn omgeving geeft mij de context waarin ik werk en waarbinnen ik dat fundament kan bouwen en die focus kan aanbrengen. Het is dus niet vergeten, maar voorwaardelijk. Een vuurtoren zonder duinen en zee is tenslotte ook maar… zinloos?

Als extratlje ligt er een de voet van mijn vuurtoren een bootje met de vijf mensen waar ik op zakelijk gebied op kan rekenen en waar ik graag mee samenwerk of spar. De accountability partner om elke week mee te bellen. De projectmanager die (op veel vlakken) dezelfde koers vaart. De leukste visualizers om samen uitdagingen voor collega’s mee te organiseren en workshops mee te geven.

De vuurtoren is een herinnering dat, zelfs als de omstandigheden onstuimig lijken, ik kan en mag blijven staan voor mijn doelen, karakter en principes. Het beeld van de vuurtoren herinnert me aan het stevige fundament dat er is en waar ik aan blijf werken, maar verlicht ook mijn koers.

Mijn focus: projectmanagement, Deep Democracy en NLP samenbrengen in visueel faciliteren

Die metafoor is leuk, maar wat verschijnt er dan in die sterke lichtbundel? In 2023 breng ik projectmanagement, Deep Democracy en NLP samen binnen de ambacht visueel faciliteren. Dit is een ambitieuze reis, maar die vuurtoren herinnert me regelmatig aan dat dit was wat ik ging doen.

  • In 2023 heb ik 20 jaar ervaring als projectmanager. Daar schrok ik van en het voelt soms nog steeds alsof ik maar iets doe, maar het gaf me ook het besef dat ik dit vak kan. Bij provincies en gemeenten, voor maatschappelijk relevante problemen binnen het ruimtelijke domein. Het liefst waar veel partijen betrokken zijn en de belangen botsen.
  • Het is dit jaar drie jaar geleden dat ik NLP Master Practitioner werd. Daarna liep ik rond met de vraag wat ik ging doen met de schat aan kennis en vaardigheden die ik had gekregen. Ik vond het lastig om te filteren en focussen. Dit jaar zoek ik bewust mensen op die dit al hebben gedaan en me daarover kunnen vertellen. Een goed voorbeeld daarvan is Karl Mortier.
  • De eerste zes maanden van dit jaar doorliep ik samen met Michèle en Danielle de leergang Deep Democracy bij Human Dimensions. Dat stond al langer op mijn verlanglijstje, maar ik was er nog niet klaar voor. Nu wel! En het was geweldig! Ik schreef al eerder een blog over het toepassen van van deze methode door projectmanagers.

Als projectmanager ontdekte ik 15 jaar geleden de kracht van visuele communicatie. Het vermogen om complexe ideeën en processen visueel te vereenvoudigen en te presenteren, heeft het potentieel om teams naar nieuwe hoogten te tillen doordat er meer focus en meer begrip ontstaat. Ik wil een stap verder gaan. Het is mijn overtuiging dat het combineren van projectmanagement, Deep Democracy en NLP én het visueel faciliteren van dat proces de samenwerking in een team naar een hoger niveau tilt, en ik ben vastbesloten om hierin voorop te lopen.

Wat de vuurtoren mij nog meer gaat brengen: de concrete acties

Terwijl mijn woord van het jaar, “vuurtoren,” me inspireert en richting geeft, begrijp ik dat het niet genoeg is om alleen maar te dromen. Of visualiseren zoals dat zo mooi genoemd wordt. Concrete acties zijn nodig om mijn doelen te verwezenlijken.

Deze stappen neem ik in de laatste 3 maanden van 2023:

  1. Onderzoek en Leren: Ik zal blijven leren en groeien in de disciplines van projectmanagement, Deep Democracy en NLP.
  2. Praktijk: Praktijkervaring is essentieel voor het ontwikkelen (met vallen en opstaan) van mijn idee. Binnen mijn opdrachten laat ik zo veel mogelijk elementen terugkomen.
  3. Samenwerken: Ik werk samen met de mensen in het bootje om inzichten te delen, projecten uit te voeren en te ontwikkelen.
  4. Creëren en Delen: Ik creëer waardevolle inhoud en deel die zodra dat kan.

Gebruik de vuurtoren ook voor jouw focus!

Het symbolisme van de vuurtoren geeft beeld aan mijn verlangen om houvast te vinden en focus aan te brengen. Dat beeld heb ik natuurlijk getekend en staat in de shop. Dus ben je geïnspireerd of in je behoefte aan focus gegroeid tijdens het lezen, het template dat ik dit jaar gebruik is ook voor jou beschikbaar.

Hoe de metafoor van de vuurtoren mij helpt in 2023

Eveline

Eveline Mos is een gepassioneerde professional op het gebied van projectmanagement, visueel faciliteren, NLP en Deep Democracy. Met haar bedrijf, MOS Projectfacilitator, is ze een autoriteit geworden op het gebied van effectief projectmanagement en het creëren van betrokken en inclusieve samenwerkingen. Met haar ruime ervaring in projectmanagement en haar artistieke talent als visueel facilitator, helpt Eveline organisaties om de samenwerking binnen teams te verbeteren en het verhaal van het project effectief over te brengen aan bewoners, samenwerkingspartners en andere betrokkenen. Ze maakt gebruik van NLP en Deep Democracy om communicatie en besluitvorming op een krachtige manier te bevorderen.

Geef een reactie