De downloads en links van vandaag:

Als je de oefening van gisteren met je collega’s samen hebt gedaan, heb je gepresenteerd met een tekening. Wij zijn natuurlijke grote liefhebbers van visuele ondersteuning bij presentaties, zeker als ze (zelf) getekend zijn!

Iedereen die weleens presenteert weet 2 dingen heel zeker:
1. Inhoud en het “uiterlijk” van de presentatie moeten kloppen
2. De zenuwen zijn er doorgaans meer dan je zou willen

Elke spreker die ooit een TED talk heeft gedaan, zal dit beamen…

TED talk

David is astronoom, oftewel sterrenkundige. Hij bestudeert het heelal met een passie die net zo grenzeloos is als de ruimte zelf. Dagelijks staat hij letterlijk te turen naar het grote ongrijpbare en het nog grotere onbekende.

Op 8 november 2020 heeft David op het podium van TEDxAmstelveen in minder dan 15 minuten uitgelegd hoe astronomen omgaan met het ongrijpbare onbekende. Hij maakte zijn aanpak duidelijk door gebruik te maken van een herkenbare metafoor: het monster onder je bed.

Monster-onder-je-bed

Wat een geweldige metafoor bleek dit te zijn om een strategie te geven voor het verkennen van de vorm, aard en oorsprong van een ‘monster onder je bed’. Of eigenlijk, het (beangstigende) onbekende.  

Elk kind reageert anders op de monsters onder zijn bed. Van trillend onder de dekens kruipen tot heldhaftig het licht aan doen. De aller dappersten bouwen een fort rond hun bed en bewaken het met hun leven. Maar er echt eentje in de ogen kijken, dat durft bijna geen enkel kind…

Als grote mensen hebben we nog steeds monsters onder ons bed, al komen we hier niet graag voor uit. Het gevoel van “iets” groots dat donker en dreigend om ons heen zwerft, haast onontkoombaar en waarvan de omvang immens en ongrijpbaar voelt… Een beetje zoals het voelt vlak voordat je een presentatie gaat geven.

Teken jouw monster (Seriously?! Ja!)

Voor de TEDtalk van David mocht Jacobien de illustraties maken. Tijdens het tekenen werd het tekenen van de monster het monster onder mijn/haar bed. Totdat ze over de creatieve hobbel heen kon stappen. Die hobbel ken je misschien wel. Die dient zich meestal in de vorm van gedachten aan (“je kunt het niet”, “dit is stom”, “alles bestaat al”) en een fysieke reactie (verstijfd, onrustig, uitstelgedrag).

Dus, hoe ziet  jouw monster onder je bed? 

We nodigen je uit om vandaag  je eigen monster te tekenen. Maak er vooral een speels, kinderlijk feest van! Angst voor het onbekende is al serieus genoeg.

Nu je je eigen monster in beeld hebt, kun je er namelijk wat mee doen. Jacobien heeft daar een visual note voor getekend!

Dit is een geweldige oefening om zelf of samen met anderen (zeker met kinderen) te doen. Wie weet sluiten jullie ongewild je ogen voor een monster. Dan heb je hier een mooie kans om ze zichtbaar te maken. En kun je morgen weer met een gerust hart samenwerken.

Met monsterlijke groet,

Jacobien en Eveline

PUNT & vooruit-challenge = een energieboost voor online werkplezier