De downloads en links van vandaag:

En? Heb je het kind in jezelf wakker durven maken met het tekenen van een monster?

Zo ja, dan heb je waarschijnlijk een van de volgende kenmerken toegevoegd om ‘m herkenbaar te maken: GROOT, harig en met een brutale of uitdagende blik. 

Laten dit nu precies de kenmerken van een B-HAG (uitspraak bie-hek) zijn, oftewel een Big Hairy Audacious Goal! 

B-HAG = Big Hairy Audacious Goal

Als je bekend bent met deze term, dan weet je dat een B-HAG staat voor een allesoverstijgend en inspirerend doel waar je als persoon of organisatie vol voor gaat. Het is een doel dat je niet in een dag hebt gehaald, maar waar je langer de tijd voor moet nemen om het te realiseren.  

Een B-HAG is net even anders dan een voornemen of een mission statement. Het is bedoeld om te prikkelen en te activeren. Om inspirerend, uitdagend, waanzinnig en onvoorstelbaar te zijn. Een B-HAG mag (persoonlijke) records verbreken en mindblowing onmogelijk lijken. 

Wat maakt een goeie B-HAG?

Een goeie B-HAG heeft allereerst een helder geformuleerd, meetbaar doel. Maar dan wel eentje:
1. Waar je blij en enthousiast van wordt en waar je hart sneller van gaat kloppen
2. Waar je jouw persoonlijke kwaliteiten in kwijt kunt
3. Dat jou iets gaat opleveren

Dat ‘iets’ kun je zien als een verdienste, het rendement dat het jou oplevert. Zakelijk kan dat ‘iets’ bijvoorbeeld geld, zingeving of status zijn. Voor jou persoonlijk kan het zijn dat je je grenzen hebt verlegd of gewoon heel veel plezier hebt beleefd. Als team kan ‘iets’ betekenen dat je als team samen iets waardevols hebt neergezet. 

Voorbeelden van B-HAGs

Een heel bekende B-HAG is die van president Kennedy uit 1961: “deze natie zou zich moeten inzetten om het doel te bereiken, voordat dit decennium voorbij is, om een ​​man op de maan te laten landen en hem veilig naar de aarde te brengen. “

Andere voorbeelden van B-HAGS zijn:

  • Niels van Buren die als eerste MS-patiënt de Mount Everest wilde beklimmen (en deed!)
  • SpaceX spreekt uit “menselijke verkenning en vestiging op Mars mogelijk te maken” 

En nu een B-HAG voor ‘gewone’ mensen

Nu wordt niet iedereen blij van het idee om de Mount Everest te beklimmen of voelt zich uitgedaagd om het thuiswerken naar Mars te verplaatsen.  

Kleiner en dichter bij huis kan ook. Zo besloot Jacobien begin 2016 om een jaar lang geen kleren te kopen. Een persoonlijke B-HAG met een helder doel, een duidelijke kop en staart (jaar 2016), dat inspirerend, prikkelend en uitdagend was en haar veel opleverde (denk aan duurzamer en creatiever worden met kleding en minder geld uitgeven).

Eveline sprak in november 2019 uit dat zij binnen een jaar op een internationaal congres wilde spreken. En dan niet door een vraag te stellen, maar zij wilde zelf een verhaal van minimaal 30 minuten vertellen. Door haar B-HAG helder te maken, uit te spreken en een stukje ‘act as if’ -en met de hulp van een pandemie- haalde zij haar doel.

Hoe groot of hoe klein jouw B-HAG ook is, zorg ervoor dat het iets is waar jij van in beweging komt. Waar jij vol voor gaat. Een doel dat jij de moeite waard vindt om je aandacht en energie aan te geven. Een B-HAG is namelijk niet bedoeld om te verstoffen in een la met ingeslapen mission statements en opgebrande voornemens. Want dan gaat ie grommen.

Word geen grommend monster

De tijd waar we nu middenin zitten, daagt ons uit om te blijven dromen en manieren te vinden om “we weten het niet” te transformeren naar “we gaan ervoor”.  Juist om te voorkomen dat we zelf grommende monsters worden.

Nu we toch al een monster hebben gevisualiseerd, kunnen we ‘m dus maar beter een andere kant op laten kijken en zijn kracht benutten. Maak daarom van jouw monster een groot, harig en moedig doel.  

We nodigen je uit om daar vandaag een start mee te maken. Zodat je voelt dat je (weer) ergens voor gaat, weet dat je ergens naartoe werkt, gelooft dat ook het onmogelijke een mogelijkheid is. 

In de template hebben we de stappen uitgezet om je B-HAG te visualiseren. 

Om te doen voor jezelf:

  • Pak een leeg vel papier, pen, eventueel stiften en wat schrijfpapier of post-its. 
  • Volg de 3 stappen op het template, dan heb jij jouw B-HAG gevisualiseerd.

En met elkaar:

  • Doe precies dezelfde oefening als wanneer je hem alleen zou doen, maar nu kun je samen met elkaar een gezamenlijke B-HAG formuleren en visualiseren. Dit is bijvoorbeeld heel waardevol in een projectteam.

Met grootmoedige, harige groet,

Eveline en Jacobien

PS. Wil je weten wat onze persoonlijke B-HAGs zijn op dit moment? Aan het eind van de challenge laten we het je weten. Stay tuned!

PUNT & vooruit-challenge = een energieboost voor online werkplezier