De werkbladen van vandaag:

Het is vandaag Blue Monday. Veel berichten op internet zullen je vandaag helpen herinneren wat je voornemens ook alweer waren. En of je ze al hebt waargemaakt… Nu mag je echt zuchten. Vandaag is een dag om hier vooral geen aandacht aan te besteden.

Hoogste tijd om iets nieuws te leren! Of om dat wat je al weet af te stoffen en opnieuw in te zetten.

Visueel Werken & Zakelijk Tekenen

In deze challenge gaan we het avontuur van visueel werken aan en gebruiken we tekenen als middel om dit te doen. Tekenen  in een zakelijke omgeving noemen we ‘zakelijk tekenen’, dat klinkt logisch. Zakelijk tekenen is een aanvullend communicatiemiddel dat naast tekst, geluid en nonverbale communicatie een fantastisch bruikbare aanvulling is op je eigen communicatieskills.

Waarschijnlijk heb jij ook gemopperd: nu we online werken missen we een aantal niveau’s van communicatie of moeten we extra hard werken om alle signalen op te vangen. We praten keurig na elkaar, want anders verstaan we elkaar helemaal niet. We missen halve lichamen, en vaak nog meer, waardoor we ongeduldige benen en wegkijkende blikken niet meer zien.

Jij hebt dus alle reden om een extra manier van communiceren toe te voegen. Door te tekenen wat er wordt gezegd of juist door te tekenen wat niet uitgesproken mag worden, zijn jullie op een andere manier in contact.

De start van zakelijk tekenen is het aanleren van een visueel  alfabet. Denk je nu: “Maar ik kan niet tekenen?” Wij geloven dat iedereen kan tekenen! Ook jij kan met slechts een paar pennenstreken een herkenbaar en bruikbaar symbool tekenen.

Genoeg gepraat, we gaan beginnen!

Het visuele alfabet bestaat uit een een aantal basisvormen die jij dagelijks met je pen maakt. Kijk maar eens goed naar de afbeelding.

Precies zoals met het ABC kan je dit alfabet niet meer niet herkennen als je het eenmaal kent. Anders dan bij het ABC maakt de volgorde waarin jij de symbolen onthoudt, herkent en gebruikt niks uit. Zolang degene met wie jij communiceert je maar begrijpt natuurlijk.

En let op! Zakelijk tekenen is dus een communicatiemiddel, niet jouw inzending voor een nieuwe afdeling in het Rijksmuseum.

Op het werkblad van vandaag staat een simpele oefening om het visuele alfabet in je vinger te krijgen.

Om te doen voor jezelf:

  • Pak een leeg vel papier en teken 6 vierkanten. Neem de ruimte, want dit hele vel is van jou!
  • Verander deze vierkanten nu met de andere basisvormen tot een herkenbaar plaatje. Dus combineer een vierkant en een driehoek tot een… Precies! You got this!

En met elkaar:

  • Download het werkblad en deel deze oefening, zonder verdere uitleg, met je collega’s. Of met je kinderen, dat is net zo leuk.
  • Laat iedereen in stilte en zonder af te kijken werken aan de oefening. Geef wel een tijdslimiet mee, bijvoorbeeld 7 minuten.
  • Als iedereen de 6 vierkanten aangekleed heeft, laat je tekeningen dan aan elkaar zien.
  • Tekende jullie allemaal hetzelfde? Waar zitten de verschillen? Wees nieuwsgierig naar elkaars mindset en intuïtie.
Nog 1 kleine tip: kijk ook eens naar letters en cijfers! En dan nog eens naar het alfabet waar je net mee oefende. Een P is net een… en alle klinkers zijn ook niet moeilijk te herkennen.

Heb je de smaak te pakken? Wil je verder? Ook de oefening SymbolenStorm staat voor je klaar! Deze kan je ook alleen en met anderen doen.

De twee werkbladen om te downloaden:

Heel veel plezier met dit startPUNT,

Jacobien & Eveline

PUNT & vooruit-challenge = een energieboost voor online werkplezier