Het werkblad van vandaag:

Gisteren namen we je mee in het visuele alfabet. Misschien kende je dit al en was het een fijne ‘back to basics’ manier om de dag te starten. Misschien was het helemaal nieuw en heb jij op de sipste dag van het jaar een prachtige vaardigheid ontdekt.

Vandaag gaan we nog een stapje verder!

In de oefening van vandaag tekenen we onze omgeving.

Als je deze oefening alleen doet, is dit je kans om anders naar die omgeving te kijken. Ontdek jij de vormen uit het visuele alfabet? Of ontdek je zelfs hele nieuwe dingen?

Als je de oefening met anderen doet, zie jij de kamer waarin jouw collega werkt eens van een andere kant. Even niet die plank met stripboeken of kast waarvan vaak een deurtje open staat, maar wel het inspirerende uitzicht!

De uitdaging van vandaag is om de dingen die je wilt tekenen zo simpel mogelijk te tekenen. 

Als we iets willen tekenen wat we voor ons zien, hebben we de neiging het onszelf heel moeilijk te maken. We tekenen de dingen die we eigenlijk niet zien, doen oneindig moeilijk met perspectief en blijven gummen.

Wij dagen je uit vandaag te tekenen wat je ziet in de stijl van iconen.

Iconen zijn vlakke tekeningen, je hoeft helemaal geen diepte te tekenen om te communiceren. Iconen laten bovendien met zo min mogelijk details precies dat laten zien wat jij nodig hebt om het te snappen. Denk maar eens aan de iconen bij toiletten en op Schiphol. Iconen hebben ook vaak maar 1 kleur én hebben de kenmerken die een kind aan het voorwerp zou geven. 

Ga maar eens na: op de waarschuwingsborden bij een spoorwegovergang staat een stoomtrein.

Op het werkblad van vandaag staat de oefening uitgelegd..

  • Om te doen voor jezelf:
    • Pak een leeg vel papier en een zwarte stift of balpen. Spreek met jezelf af dat dit de enige stift of pen is die je vandaag gebruikt.
    • Op het werkblad staat de opdracht PUNT voor PUNT uitgelegd, teken op deze volgorde mee.
  • En met elkaar:
    • Doe precies dezelfde oefening als wanneer je hem alleen zou doen, maar… nodig anderen uit om tegelijkertijd met jou datzelfde te doen.
    • Presenteer de tekening aan elkaar en let eens op: wie van jullie vertelt iets verrassends? En wie ontdekt de meerwaarde van presenteren met een tekening?
Download het werkblad van vandaag:

Veel plezier met jouw ontdekkingstocht!

PUNT & vooruit-challenge = een energieboost voor online werkplezier