BoekenBlog - Eveline Boeken

Mijn boekenlijst van februari

Mijn favoriete boek gaat over Deep Democracy

Vorige maand startte ik aan de leergang Deep Democracy bij Human Dimensions. In zes maanden leer ik alle vier de levels kennen en toepassen. Daarvoor ben ik elke maand minimaal twee dagen in Utrecht, op het fijne Fort aan de Klop. Het is intensief, maar geweldig.

Wat is Deep Democracy?

DD is een concept dat verder gaat dan het traditionele idee van democratie en heeft tot doel een meer inclusieve en participatieve vorm van bestuur te creëren door individuen en gemeenschappen aan te moedigen om hun verschillen en conflicten dieper te onderzoeken. Het doel is om een besluit te nemen, na een proces van dialoog en beraadslaging zodat alle stemmen en perspectieven opgenomen worden in het besluit. Dit houdt in dat er ruimtes worden gecreëerd waar mensen hun verhalen en ervaringen kunnen delen, en kunnen luisteren naar en zich kunnen inleven in anderen. Een prachtige, complexe taak voor de faciliterende projectmanager. Het boek(je) is een praktische, handzame samenvatting van het grote boek van Jitske Kramer.

Dit is waarom ik blijf leren

Sinds ik hierover vertel, kreeg ik ook een paar keer de opmerking: “Jeejte, jij blijft maar leren! Weet je nu nog niet genoeg?”

Jawel. Ik weet zelfs zeker dat ik heel veel van wat ik leer al kan en doe. Vaak leer ik omdat ik daardoor woorden kan geven aan wat ik doe. Dat helpt om het uit te leggen in een pitch of als ik een bijeenkomst faciliteer.

Bovendien is leren toch gewoon heel leuk en nuttig?

Het stimuleert mijn hersenen door:

  1. Nieuwe ervaringen op te doen en nieuwe mensen – met hun verhalen – te leren kennen.
  2. Mijn persoonlijke groei te stimuleren en mijn zelfbewustzijn te vergroten.
  3. Te weten dat ik meer mogelijkheden creër voor opdrachten die ik tof vind.

Kortom: ik duik nu helemaal in DD en ga daarna vast door met leren.

BoekenBlog: Deze boeken las ik in februari

Geef een antwoord