BoekenBlog - Eveline Boeken

Dit was een bijzonder moment: de schrijver van dit boek was bij de boekenclub!

Fabienne organiseert een boekenclub over persoonlijke effectiviteit. Elke maand lezen we een boek over een aspect van persoonlijke effectiviteit en bespreken dat op de eerste maandag van de maand. De boeken gaan over onder andere mindset, marketing, geld en timemanagement.

De afgelopen maand lazen we het boek Tijdswinst, elke dag voor 15 uur klaar. De auteur Bjorn Deusings beantwoordde al onze vragen en nam al onze bezwaren weg. Het is echt mogelijk – voor iedereen – om efficiënter te werken.

Tijdswinst, Elke dag om 15 uur klaar

In “Elke dag om 15 uur klaar” geeft Bjorn Deusings handvatten voor het optimaliseren van je persoonlijke productiviteit. Hij gaat uit van het principe dat je door focus en discipline meer gedaan kunt krijgen in minder tijd. Het boek bevat geen ellenlange theoretische uiteenzettingen, maar praktische tips die je meteen kunt toepassen.

Voor mij was de grootste eye opener om mijn tijd net zo te behandelen als mijn geld. Ik kan niet meer besteden dan er is en ik ga er bewust mee om.

Een hele belangrijke praktische tijd is het inrichten van twee systemen: een voor taken en een voor je agenda. Twee gescheiden systemen en niet meer dan twee. Als je dat eenmaal hebt, bouw je verder aan het systeem.

Een van de principes die Björn hanteert, is het indelen van je dag in tijdseenheden van 25 minuten, met daartussen korte pauzes. Deze techniek, de Pomodoro-techniek, helpt je om je taken efficiënter te plannen en je beter te concentreren.

Het boek bevat ook praktische tips voor het omgaan met afleidingen en het stellen van prioriteiten, maar ook over het herstarten van stilgevallen projecten en voorbereiden van gesprekken.

“Elke dag om 15 uur klaar” is een praktisch boek dat je helpt om efficiënter te werken en meer gedaan te krijgen in minder tijd. De tips zijn makkelijk toe te passen en het boek leest vlot weg. Als je kiest voor het luisterboek via Storytel, zet de snelheid dan wel iets om hoog.

Bjorn Deusings is een Nederlandse productiviteitsexpert en auteur. Hij richt zich op het optimaliseren van persoonlijke productiviteit door middel van praktische tips en methodes. Deusings is ook mede-oprichter van het bedrijf Tijdswinst, dat trainingen en workshops geeft op het gebied van focus en effectiviteit.

De projectmanager die om drie uur naar huis ging…

Zie je het voor je? Je pakt voortaan om drie uur je tas en zwaait je collega’s gedag. Jouw “fijne avond” wordt beantwoord met een gekscherend “heb je alweer een middag vrij?”

Dat gebeurt hè?

Mijn vraag aan Björn was hoe ik omga met efficiënter werken in een systeem waarin ik per uur wordt betaald en een hoger tarief rekenen juist tegen me kan werken. Ik wil helemaal niet om 15 uur naar huis!

Efficient werken wordt in beide situaties niet beloond.

Toch is het boek interessant. Ook in deze cultuur en dit systeem. Je helpt jezelf namelijk enorm als je efficiënter werkt, ook als je niet eerder naar huis gaat. Wat mij bijvoorbeeld opvalt is dat mijn hoofd leger is als ik zeker weet dat mijn inboxen leeg zijn en alles netjes in mijn takenlijst staat. Een korte pauze is daardoor echt een pauze, een gesprek is een gesprek met aandacht. Ik ga dus niet eerder naar huis, maar ervaar wel meer rust en aandacht.

Het antwoord van Björn was trouwens dat de titel gewoon lekker werkt voor de verkoop, maar door deelnemers van trainingen wel wordt gezegd dat de methode hen twee uur per dag aan werk bespaard.

De boeken die ik lees, houdt ik bij in mijn boekenjournal. Daarin maak ik ook de visuele verslagen van boeken, al maak ik die niet van alle boeken die ik lees of luister.

Een boekenjournal is een notitieboek waarin jij jouw leeservaringen bijhoudt. Het kan verschillende vormen aannemen, zoals een dagboek of een bullet journal. In een boekenjournal maak je notities over de wijze lessen, de opmerkingen uit de boekbespreking, personages, plotwendingen en favoriete quotes. Het helpt bij het reflecteren op het gelezen boek en kan bijdragen aan het lezen van meer boeken of het vinden van jouw favorieten.

BoekenBlog: Tijdswinst, Elke dag om 15 uur klaar

Eveline

Eveline Mos is een gepassioneerde professional op het gebied van projectmanagement, visueel faciliteren, NLP en Deep Democracy. Met haar bedrijf, MOS Projectfacilitator, is ze een autoriteit geworden op het gebied van effectief projectmanagement en het creëren van betrokken en inclusieve samenwerkingen. Met haar ruime ervaring in projectmanagement en haar artistieke talent als visueel facilitator, helpt Eveline organisaties om de samenwerking binnen teams te verbeteren en het verhaal van het project effectief over te brengen aan bewoners, samenwerkingspartners en andere betrokkenen. Ze maakt gebruik van NLP en Deep Democracy om communicatie en besluitvorming op een krachtige manier te bevorderen.

Geef een reactie