Be-tekenend Projectmanager

Het staat in de subtitel van mijn LinkedIn-profiel, op de website van Grondwerk Projectmanagers, in mijn cv en ga zo maar door. Ik loop er mee te koop dat ik zakelijk tekenen inzet in mijn werk als projectmanager bij overheden. Iets anders dat niet onbekend is, is dat ik opvallend vaak “ja” antwoord op de vraag om kennis te maken of koffie te drinken. Ik zet ze in mijn agenda als ‘inspiratiegesprek’. En dan is de eerste vraag natuurlijk “hoe ben je begonnen?”. 

Alle begin is interessant 

Tien jaar geleden werkte ik al een aantal jaar als projectmanager. Dit betekende dat ik zowel voorzitter als facilitator als notulist als projectbeheerser in een vergadering aanwezig was. Ik liep er tegenaan dat ik niet zo snel kon schrijven als de 22 mannen, beleidsmakers en techneuten, met elkaar spraken over het project. Wat wil lukte is kleine tekeningetjes maken met steekwoorden. Als een soort steno.
Ik werkte in een organisatie waarin lange stukken tekst, gevat in vastgestelde formats orde van de dag waren. In dat landschap zette ik het schematisch weergeven van informatie steeds meer in. Ik tekende in PowerPoint en als ik daar niet uitkwam, pakte ik mijn stiften en scande de tekening in. 

Tekenend projectmanagement

Projecten en processen -of de projecten binnen processen en vice versa- lopen zelfden volgens de boeken die iedere projectmanager heeft gelezen of geleerd. Creativiteit en inzicht maken dat de projectmanager uit alle lessen de puzzelstukjes pakt om ook dit unieke geval weer een stap verder te brengen.

Maar een projectmanager is nooit alleen. Het hele projectteam moet diezelfde stap willen zetten. Het gezamenlijke doel, afgebroken tot gezamenlijke stappen. Door te tekenen wat het doel is en welke stappen we samen nemen, maar ook wie ‘eigenaar’ is van die stappen vergroot ik de betrokkenheid bij het project en het begrip voor de acties. Want alleen samen én creatief staan we sterk in de uitdaging die voor ons ligt. Tel daarbij op waarom zakelijk tekenen überhaupt werkt in overleggen en je hebt een magische werkwijze te pakken. 

Gecombineerd vakmanschap

In het werkveld van de tekenaars zie ik veel goede tekenaars. Zij worden ingehuurd om verkoopgesprekken te begeleiden, vergaderingen efficiënter te laten verlopen of de boodschap te vertolken. Het mooiste vind ik echter, en ik ben bevooroordeeld, de tekenaars die het tekenen toepassen in hun eigen werk. Daarmee bieden zij continuïteit in het proces, de kans om nog eens gemakkelijk terug te keren naar een tekening of een reeks te produceren in de looptijd van een project. Misschien nog wel belangrijker is dat deze professional ook inhoudelijk op de hoogte is, al vertrouwen heeft van collega’s en van het onderwerp en de speerpunten en gevoeligheden van een organisatie kent. 

De vraag is niet wat je wilt worden als je later groot bent. De vraag is wat je wilt bijdragen en welke middelen je daarvoor in gaat zetten. 

Be-tekenend Projectmanager

Eveline

Eveline Mos is een gepassioneerde professional op het gebied van projectmanagement, visueel faciliteren, NLP en Deep Democracy. Met haar bedrijf, MOS Projectfacilitator, is ze een autoriteit geworden op het gebied van effectief projectmanagement en het creëren van betrokken en inclusieve samenwerkingen. Met haar ruime ervaring in projectmanagement en haar artistieke talent als visueel facilitator, helpt Eveline organisaties om de samenwerking binnen teams te verbeteren en het verhaal van het project effectief over te brengen aan bewoners, samenwerkingspartners en andere betrokkenen. Ze maakt gebruik van NLP en Deep Democracy om communicatie en besluitvorming op een krachtige manier te bevorderen.