BoekenBlog - Eveline Boeken

BoekenBlog: De 5 frustraties van teamwork

Don’t judge a book by it’s cover

Ondanks de titel en de kaft werd ik volledig verrast door dit boek!

Ik ben een groot voorstander van het bespreken van de frustraties in een team, maar deze negatief geladen titel trok me helemaal niet. De oranje, gedateerde, saaie kaft maakte het niet makkelijker. Waarom ik het boek dan toch bestelde bij Boekhandel ’t Spui? Het was het boek dat wij die maand lazen voor de boekenclub van Connect Nu.

Met het nieuwe boek in de hand, stapte ik bij de buren van de Boekhandel naar binnen en bestelde koffie en een taartje. En toen… dacht ik heel even dat ik het verkeerde boek in mijn handen had! Dit boek is geschreven al een roman. Daardoor kom je als lezer in allerlei herkenbare situaties terecht en leer je door de beleving de wijze les. Onverwacht. Briljant.

De piramide van Patrick Lencioni

Het verhaal vertelt over een team in een Amerikaanse high tech omgeving dat de piramide van Lencioni doorloopt. Laat je daar niet door afschrikken! Onder het Amerikaanse sausje schuilt de wereld van teamdynamiek zoals wij die ook kennen: het samenwerken met mensen. Dat het gaat over een hip high tech bedrijf, stoort ook niet. Ook in jouw bedrijf herken je de rollen, zelfs in een eenmanszaak, en belangrijker is dat je de persoonlijkheden, uitspraken en spanning herkent. Ook jullie werken vanuit verschillende rollen, maar delen een verantwoordelijkheid.

De piramide voor de projectmanager

Waarschijnlijk kan jij de menen in je eigen team niet uitkiezen. Dat maakt jouw situatie anders dan een managementteam in een commercieel bedrijf. Daardoor leg je het verhaal misschien naast je neer, maar kan je het model heel goed gebruiken. Juist voor jou is teamcoaching van groot belang!

Begin onderaan de piramide, bij het onderlinge vertrouwen.

En let op, het is niet aan jou om dit te toetsen, maar om er een gesprek over te faciliteren! Niet alleen over het vertrouwen in dit project, maar ook over het onderlinge vertrouwen buiten de kamer. Of misschien wel in de hele organisatie.

Ook jij kunt de hele piramide opbouwen.

Een paar jaar geleden had ik een aanvaring met een projectteamlid. Zij keek vanuit haar specialisme en ik mengde dat met de andere specialismen, het politieke speelveld en het algemeen belang. Na afloop zei ze: “Jij bent een van de weinige vrouwen waar je een discussie mee kunt hebben en daarna nog gewoon mee kan praten.”

Misschien zegt dat iets over de andere vrouwen waar ze mee samenwerkte, maar we herkende de kwaliteit in elkaar. Na het bestuderen van de piramide snap ik hoe wij samenwerkten. Waar het in andere samenwerkingen schort: als er iets is, of het nu inhoudelijk is of om een persoonlijke eigenschap gaat, wat je niet kunt bespreken zonder daarna samen een biertje (met bitterballen) te drinken, is er iets mis.

De luxe van tijd & teambubbels voor teamwork

Patrick Lencioni is niet zomaar een romanschrijver. Hij is gespecialiseerd in management en leiderschap, maar mooier nog: hij is fan van conflicten. De conflicten van de juiste soort. Gebaseerd op onderling vertrouwen en bewegend richting het resultaat.

Heb ik je interesse gewekt? Je bestelt het boek hier of in jouw lokale boekhandel.

Het lezen van het boek kost tijd. Gun jezelf die luxe van een luie stoel of een fijne wandeling, want er is ook een luisterboek.

Het opbouwen van de hele piramide kost nog meer tijd. Dat redden we niet helemaal in een teambubbel van 2 dagen in Zeeland, al zou ik die graag voor je organiseren om jullie als team een goede start te geven.

BoekenBlog: De 5 frustraties van teamwork

Eveline

Eveline Mos is een gepassioneerde professional op het gebied van projectmanagement, visueel faciliteren, NLP en Deep Democracy. Met haar bedrijf, MOS Projectfacilitator, is ze een autoriteit geworden op het gebied van effectief projectmanagement en het creëren van betrokken en inclusieve samenwerkingen. Met haar ruime ervaring in projectmanagement en haar artistieke talent als visueel facilitator, helpt Eveline organisaties om de samenwerking binnen teams te verbeteren en het verhaal van het project effectief over te brengen aan bewoners, samenwerkingspartners en andere betrokkenen. Ze maakt gebruik van NLP en Deep Democracy om communicatie en besluitvorming op een krachtige manier te bevorderen.

Geef een reactie