Mentor quote NLP

De man met de snor

Bij het woord ‘mentor’ denk ik aan de klassenmentor van de HAVO. Iemand die een hele klas vol pubers op een spoor naar een betekenisvolle toekomst probeert te zetten. Toen snapte ik de waarde niet. Nu denk ik dat die waarde ook maar heel beperkt kan zijn op die leeftijd en in zo’n samenstelling.

Een mentor kan veel meer en veel waardevoller zijn, maar kan ook veel meer gedaantes hebben dan die ene rokende man met snor die niks van me begreep.

De held en de mentor

Nu vraag jij je vast af waarom ik op zoek ging naar de betekenis van het woord! Terecht. In het boek Leading with NLP van Joseph O’Connor staat de oproep om je eigen held te zijn als vorm van leiderschap. Een van de eigenschappen van deze held is het hebben van een mentor.

Dit is een heel klein onderdeel van het boek, maar wel datgene dat nu bij me bleef plakken. Want wil ik een held zijn? En als ik dat wil zijn, wie zijn mijn mentoren dan? Wat is een mentor eigenlijk?

De definitie van ‘mentor’

Volgens het woordenboek is een mentor (de; m,v; meervoud: mentors, mentoren) een ervaren begeleider; (groeps)leider

Dat is een strakke definitie, maar laat tegelijk een heleboel ruimte om de invulling te geven die bij jou past. In mijn hoofd ontsproten de volgende betekenissen:

Een mentor is

  • een (super)held
  • iemand waar je tegenop kijkt
  • je eigen intuïtie of onderbuikgevoel
  • iemand die je fanatiek volgt via social media
  • een goeroe

Een mentor brengt

  • vertrouwen
  • richting
  • prikkelende gedachten
  • inspiratie
  • een luisterend oor zonder oordeel
  • focus en richting

Een mentor is

  • degene die een mastermindgroep of intervisie organiseert en begeleid
  • een coach
  • iemand waar je regelmatig contact mee hebt
  • degene waar je mee in gesprek bent als je in het niets praat, of als je in je hoofd een gesprek hebt

Na deze zoektocht in mijn hoofd is mijn conclusie dat mijn mentoren elkaar afwisselen en zelf vaak niet weten dat ze mijn mentor van dat moment zijn. Afhankelijk van mijn persoonlijke uitdaging of de opdracht van dat moment kies ik de mentor die ik nodig heb. Het zijn meestal mensen die een boek schreven, die ik op de voet kan volgen via Instagram of waar ik een aantal gesprekken mee heb. Zij zijn ervaren op het gebied waar ik een vraag heb.

Eén van de mentoren die er altijd voor me is, is Catwoman. Ook zo iemand die zelf niet weet dat ze mentor is. Ze wankelt op de grens tussen de regels van de samenleving en de manier waarop zij haar leven in kan vullen. In haar zie ik een zoektocht naar intuïtie en erkenning terug.

De projectmanager en de mentor

In mijn rol als projectmanager heb ik vaak gezocht naar een mentor. Gelukkig heb ik ook vaak een mentor gevonden, en vaak met het gewenste succes.

Als junior projectleider is het zoeken van een mentor nog gemakkelijk: kies een van de senior projectleiders of strategisch projectleiders in je team! Helemaal fijn is het als je een deelproject van een van hen mag uitvoeren. Op die manier leer je het meest en maak je jouw mentor ook mee in het werkveld in plaats van enkel in het gesprek. Juist die momenten waarop hij of zij ‘zonder nadenken’ laat zien wat het werk inhoudt, zijn waardevol.

Als senior projectmanager ga je al gauw op zoek naar collega’s met meer ervaring. In jaren of in een specifiek onderwerp. Dan is het belangrijk dat jij heel duidelijk weet wat je wilt leren en de mentor kiest die jou daar het meeste in te bieden heeft. Het kan dus ook zijn dat je iemand kiest die geen projectmanager is of alles weet van de technische inhoud, maar wel heel goed is in het opbouwen van een team.

Vergeet niet dat ook jouw opdrachtgever een goede mentor kan zijn! Dat vraagt goed opdrachtgeverschap en onderling vertrouwen, dus wees daar alert op, maar het brengt groei voor jullie allebei en een berg positieve resultaten voor het project waar jullie samen aan werken.

Dus onthoud 4 dingen:

  1. Een mentor is lang niet altijd een echt persoon of iemand waar je mee afspreekt.
  2. Als je een mentor van vlees en bloed op het oog, vraag diegene dan. De meeste mensen vinden dan leuk en doen het graag.
  3. Een mentor kan van het voetstuk afvallen. Dat is niet erg, jij blijkt verder te zijn dan je zelf dacht en kan op zoek naar de volgende stap.
  4. Misschien ben jij zelf niet alleen je belangrijkste recensent, maar ook jouw belangrijkste mentor.
Iedereen heeft een mentor nodig

Eveline

Eveline Mos is een gepassioneerde professional op het gebied van projectmanagement, visueel faciliteren, NLP en Deep Democracy. Met haar bedrijf, MOS Projectfacilitator, is ze een autoriteit geworden op het gebied van effectief projectmanagement en het creëren van betrokken en inclusieve samenwerkingen. Met haar ruime ervaring in projectmanagement en haar artistieke talent als visueel facilitator, helpt Eveline organisaties om de samenwerking binnen teams te verbeteren en het verhaal van het project effectief over te brengen aan bewoners, samenwerkingspartners en andere betrokkenen. Ze maakt gebruik van NLP en Deep Democracy om communicatie en besluitvorming op een krachtige manier te bevorderen.

Geef een reactie