International Sketchnote Camp 2023

Afgelopen weekend vierden we het International Sketchnote Camp in Leiden.

Het was precies dat: mensen van over de hele wereld kwamen samen, om een heel weekend te praten over sketchnotes en daar sketchnotes van te maken. Tegen de een vertel ik dat ik op een congres was, terwijl ik tegen anderen praat over een festival. Het was een mengelmoes en vooral ontzettend leuk!

Sketchnotes? Dat moet je uitleggen!

Sketchnotes zijn notities met een creatieve twist.

In plaats van tekst, zoals de reguliere notulen van een vergadering, vind je in sketchnotes tekeningen, symbolen en diagrammen die ideeën en informatie visueel weergeven. Ze maken informatie begrijpelijker en leuker om te absorberen.

In de afbeelding hierover, een screenshot van Google, zie je de verschillende stijlen waarin wordt getekend. De manier van tekenen, de hoeveelheid woorden, het kleurgebruik… op zo’n congres worden we herkend aan de hand van onze tekenstijl. Het is als een handschrift.

Dus, als je een projectmanager bent die van duidelijke en boeiende notities houdt, dan is het misschien tijd om jezelf onder te dompelen in de wereld van sketchnotes!

Oefenen gaat heel makkelijk: als je een leeg papier en 1 pen combineert met informatie die jij interessant vindt kun je al beginnen. Probeer maar eens een samenvatting te tekenen van een podcast of interview.

En dan zien we jou op het volgende International Sketchnote Camp (augustus 2024 in Texas) of bij een bijeenkomst van de European Visual Practitioners.

Mijn waardevolle inzichten zijn…

Ik was op dit congres/festival/kamp als deelnemer en als vertegenwoordiger van de European Visual Practitioners (EVP). Die dubbele pet en het volle programma maakte het heel intensief, maar gecombineerd met ons camperbusje op een fijne camping was dat heel goed te doen.

Wat ik leerde:

  • Nog lang niet elke Europese sketchnoter kent de EVP. We hebben nog wat werk om nog mooiere ontmoetingen kunnen organiseren.
  • Het starten van een internationaal Round Robin Sketchnote Circus ging makkelijker dan gedacht. Er zijn veel enthousiaste deelnemers en we gaan een jaar post door Europa sturen.
  • Doordat alle deelnemers (ruim 120) heel gedreven en leergierig zijn, ontstaan er een open interactie die voor iedereen waardevol is.
  • In NLP wordt gesproken over het communicatiemodel en je persoonlijke voorkeur voor het ontvangen van informatie. Een sketchnoter heeft al die poorten geopend om het beste verslag te maken en dat is intensief. Zorg voor jezelf en leer ook weer afsluiten!
  • We gingen van maakindustrie naar kenniseconomie en zijn aangekomen in een wereld die vraag om ervaringen en verbindingen. Als sketchnoter hebben we daar een rol in, want visuele communicatie kan van een boodschap een beleving maken.
<iframe src="https://www.linkedin.com/embed/feed/update/urn:li:ugcPost:7104724361885933568" height="852" width="504" frameborder="0" allowfullscreen="" title="Ingevoegde bijdrage"></iframe>
International Sketchnote Camp 2023

Eveline

Eveline Mos is een gepassioneerde professional op het gebied van projectmanagement, visueel faciliteren, NLP en Deep Democracy. Met haar bedrijf, MOS Projectfacilitator, is ze een autoriteit geworden op het gebied van effectief projectmanagement en het creëren van betrokken en inclusieve samenwerkingen. Met haar ruime ervaring in projectmanagement en haar artistieke talent als visueel facilitator, helpt Eveline organisaties om de samenwerking binnen teams te verbeteren en het verhaal van het project effectief over te brengen aan bewoners, samenwerkingspartners en andere betrokkenen. Ze maakt gebruik van NLP en Deep Democracy om communicatie en besluitvorming op een krachtige manier te bevorderen.

Geef een reactie