Boost je Creativiteit: Een Visueel Avontuur in MOS Projectfacilitator’s Round Robin!

Afgelopen woensdag markeerde een nieuwe mijlpaal in de spannende reis van de round robin serie: we verzonden de boekjes voor de vierde keer. Dit unieke creatieve circus, genaamd een “round robin,” neemt de deelnemers mee op een visueel avontuur waarin de boekjes van hand tot hand gaan.

Een Creatief Avontuur in Visuele Verslagen

Stel je voor: een groep collega visualizers, elk met hun eigen boekje als canvas. In deze ronde zijn we met maar liefst 30 deelnemers, waarvan sommigen al eerder deelnamen aan een va de eerdere rondes en anderen voor het eerst meededen. Gedreven door nieuwsgierigheid begonnen we onze creatieve reis een paar maanden geleden. Elk van ons begon met het visueel voorstellen van onszelf op de eerste pagina’s van ons eigen boekje. En toen begon de magie!

Het concept van een round robin werkt als een postcirkel. Elke drie weken sturen we ons boekje door naar de volgende persoon op de lijst. Op die manier heeft iedereen de kans gehad om in elkaars boekjes te werken en krijgen we aan het einde van de ronde onze eigen boekjes terug, gevuld met visuele verslagen.

De 3 redenen waarom deze round robin waardevol is voor visualizers

  • We leren elkaar beter kennen. In het algemeen, maar ook tekenstijl en voorkeur. Dat maakt dat we kennis en kansen makkelijker delen, opdrachtgevers beter kunnen doorverwijzen en samen kunnen werken.
  • We hebben de kans om materialen en technieken uit te proberen waar we in opdrachten niet aan toe komen. Er wordt volop geëxperimenteerd.
  • We werken zonder opdrachtgever, dat geeft vrijheid om zelf het onderwerp te kiezen en in ons eigen tempo te werken. Tegelijk werken we voor collega’s die vragen stelden en rekent de volgende in de cirkel op de verzending op tijd. We zetten in vrijheid ons beste beentje voor.

De round robin serie – en de twee hiervoor- hebben niet alleen bijgedragen aan mijn persoonlijke groei als visualizer, maar heeft ook een waardevolle gemeenschap van gelijkgestemde creatievelingen gevormd. Samen delen we onze passie voor visuele communicatie en stimuleren we elkaar om te experimenteren en nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Het is een bron van inspiratie en een platform voor het uitwisselen van ideeën en feedback. Ik ben dankbaar voor de kans die ik zag, de actie die ik ondernam en iedereen die meedoet.

Ondertussen in de WhatsApp-groepen

Deze keer doen 30 collega visualizers mee met de round robin. Om dat leuk en overzichtelijk te houden, verdeelde ik ons in 3 groepen van tien deelnemers. Bij de allerlaatste uitwisseling van de boekjes komen alle deelnemers en alle boekjes eindelijk bij elkaar.

We communiceren natuurlijk niet alleen via de boekjes. Om de communicatie en het delen van onze creatieve avonturen te vergemakkelijken, gebruiken we WhatsApp-groepen. In deze groepen houden we contact met elkaar en deelden we kleine stukjes van onze bijdragen om de nieuwsgierigheid te prikkelen. Als facilitator heb ik de taak om nieuwtjes, foto’s en bijzonderheden uit de groepen te verzamelen en deze elke drie weken te delen via e-mail, inclusief een herinnering om het boekje op tijd door te sturen.

Pop-ups en planten, ik leer het voor jou

Deze ronde van de round robin bood mij de kans om twee nieuwe dingen uit te proberen en te oefenen.

Ten eerste besloot ik om in elk boekje een pop-up te maken. Er zijn talloze technieken en stijlen voor het maken van pop-ups, en gelukkig heb ik tien boekjes tot mijn beschikking om te experimenteren. Ik ben nieuwsgierig naar hoe ik deze pop-up technieken kon toepassen in mijn werk als praatplaten- en visuele verslagmaker voor opdrachtgevers. Welke technieken passen? En voor welk verhaal bieden ze een meerwaarde? Dit is een uitgelezen kans om dat te ontdekken.

Naast het maken van pop-ups, wil ik ook graag mijn vaardigheden in het tekenen van planten verbeteren. Hoewel ik niet vaak word gevraagd om betere planten te tekenen (in tegenstelling tot dieren), is het iets wat ik graag beter wilde kunnen. Ik zie dit als een kans om mijn eigen artistieke repertoire uit te breiden en mezelf uit te dagen.

In het boekje dat ik afgelopen woensdag verstuurde, combineerde ik mijn nieuw verworven vaardigheden in het tekenen van planten en gebruikte ik ze in combinatie met de pop-up techniek. Het resultaat was een prachtige samensmelting van flora en fauna plus een driedimensionaal element.

Dit experiment in het combineren van verschillende technieken leerde me nu al veel. Ik ontdek welke pop-up technieken het beste bij bepaalde verhalen passen en hoe ik ze kan integreren in mijn praatplaten en visuele verslagen voor opdrachtgevers. Het toevoegen van interactieve elementen zoals pop-ups kan de betrokkenheid van het publiek vergroten en de boodschap nog krachtiger overbrengen. Ik ben enthousiast om deze nieuwe mogelijkheden te verkennen en te zien hoe ze mijn werk kunnen verrijken.

En de boekjes reizen weer verder…

Toen ik het boekje doorstuurde naar de volgende deelnemer, voelde ik een gevoel van opwinding en nieuwsgierigheid. Dat zelfde voelde ik toen het volgende boekje arriveerde. Ik geniet van de bijdragen van anderen in de reizende boekjes en ben benieuwd naar de creatieve wendingen die mijn eigen boekje zal nemen en hoe mijn collega’s mijn bijdrage zullen ontvangen.

Boost je Creativiteit: Een Visueel Avontuur in MOS Projectfacilitator’s Round Robin!

Eveline

Eveline Mos is een gepassioneerde professional op het gebied van projectmanagement, visueel faciliteren, NLP en Deep Democracy. Met haar bedrijf, MOS Projectfacilitator, is ze een autoriteit geworden op het gebied van effectief projectmanagement en het creëren van betrokken en inclusieve samenwerkingen. Met haar ruime ervaring in projectmanagement en haar artistieke talent als visueel facilitator, helpt Eveline organisaties om de samenwerking binnen teams te verbeteren en het verhaal van het project effectief over te brengen aan bewoners, samenwerkingspartners en andere betrokkenen. Ze maakt gebruik van NLP en Deep Democracy om communicatie en besluitvorming op een krachtige manier te bevorderen.

Geef een reactie